Viimeisten viikkojen aikana turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut Suomessa räjähdysmäisesti. Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Heikki Huttunen arvioi Rauhan Tervehdyksen
haastattelussa, että tämä saattaa lisätä turvapaikan hakemista kirkosta niiden kohdalla, joille Maahanmuuttovirasto antaa kielteisen turvapaikkapäätöksen.
Viime vuosina Suomen evankelis-luterilainen kirkko on tarjonnut väliaikaista turvapaikkaa muutamille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille. Tällaisia tilanteita varten Suomen Ekumeeninen Neuvosto laati vuonna 2007 Kirkko turvapaikkana -ohjeistuksen. Huttunen epäilee, että ohjeistukselle tulee lähiaikoina käyttöä useammin.
– Turvapaikanhakijat ja heitä auttava lähipiiri joutuu yhä enemmän tilanteisiin, joita mikään laki tai sääntö ei määrittele, Huttunen sanoo Rauhan Tervehdyksen haastattelussa.
Ohjeistuksen mukaan turvapaikkapyynnön saanut seurakunta päättää itse, kuinka turvapaikkaa hakeneen kanssa toimitaan. Jos kirkko myöntää turvapaikan, tulee sen tiedottaa asiasta heti myös poliisille. Kirkko turvapaikkana -ohjeistus on suositus, joka ei sido seurakuntien toimintaa.
Oulun hiippakunnan hiippakuntasihteeri Mirva Kuikka toteaa hänkin, että aihetta on sivuttu valtakunnallisessa keskustelussa viime viikkoina. Yleisiä linjauksia ei silti ole tehty.
– Jokainen tilanne on yksilöllinen. Ei voida ajatella, että turvapaikka kirkosta säännöllisesti joko annetaan tai ei anneta, Kuikka kertoo Rauhan Tervehdykselle.
Kuikka painottaa, että kirkkojen on tehtävä yhteistyötä viranomaisten kanssa esimerkiksi turvapaikanhakijoiden taustojen selvittelyssä, varsinkin jos kirkosta turvaa etsivien määrä lisääntyy merkittävästi. Heikki Huttunen kertoo myös, että Suomen Ekumeenisella Neuvostolla on mahdollisuuksia ohjata asianomaisia hyvän juridisen avun piiriin sekä antaa muutenkin asiantuntija-apua.
Huttunen pohtii myös, lisääntyvätkö sellaisetkin tilanteet, joissa yksityishenkilöt piilottelevat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita.
– Jos noudatetaan tiukkaa turvapaikkalinjaa, se sotii yleistä oikeustajua vastaan, jolloin sitä ei voi noudattaa, Huttunen toteaa.
Lue myös:
Täyttyvätkö seurakunnat suojan hakijoista?
Ilmoita asiavirheestä