Viljaa ja perunaa ja pelto pellon perään, Pohjoismaiden pisin hiekkaranta ja sitten meri. Jukkolanmäen vanhassa navetassa kaikuu aaria oopperasta Kalastaja. On Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlien gaalailta.
Festivaali täyttää 40 vuotta, Lohtajan seurakunta 440. Yhteisessä juhlamessussa kirkkoherra Juha Haapaniemi kuvaa, kuinka tulevaisuus syntyy ihmisen sisällä. Ihmiseen kylvetty siemen kypsyy ja kasvaa, ja niin syntyy jotain uutta.
Kirkkomusiikkijuhlien siemenen kylvi kirkkoherra Tauno Kauppinen, joka tilasi säveltäjä Eero Erkkilältä kantaatin seurakunnan 400-vuotisjuhlaan. Kantaatti paisui kokonaiseksi Vexilla Regis -messuksi ja seuraavana vuonna Kirkkomusiikkijuhlaksi.
***
Lohtolaiset ovat puuhakasta väkeä. Ennen Kokkolaan liittämistä kunnassa oli alle kolmetuhatta asukasta, mutta niin vain festivaalin esityspaikat on pystytetty ja kahvipöydän seitsemät sortit leivottu vuosi vuodelta.
– Täällä on yleensäkin se lähtökohta, että kaikki hoituu. Kokkolan seutu ja Lohtaja on musiikillisesti tavattoman rikasta. Täältä tulee paljon muusikoita ja laulajia, kehuu nykyinen taiteellinen johtaja, kapellimestari Juhani Lamminmäki.
Juhlien kolme ensimmäistä taiteellista johtajaa eli Eero Erkkilä, Hannu Niemelä ja Lasse Erkkilä ovat Lohtajan poikia.
– Olen ensimmäinen taiteellinen johtaja, joka ei ole täältä kotoisin. Jokainen on jatkanut vähän omannäköisillään ajatuksilla, mutta yhteistyö on hyvin säilynyt. Ei täällä mitään isoa isänmurhaa tehdä.
***
Tänä vuonna Kirkkomusiikkijuhlien teema on Matka juurille. Ohjelmassa on vuosien varrelta tuttuja artisteja ja monen kaipaama nimikkomessu Vexilla. Navetan juhlagaalaan lappaa satoja kuulijoita. Joukossa on lohtolaisia Hyvinkäätä ja Helsinkiä myöten.
Kotiseutuylpeyttä meissä on, myöntää kuulija väliajalla.
– Että saadaan jotain tällaista aikaan, jotain muuta kuin markkinat tai muu sellainen. On erikoinen kontrasti kuunnella jotakuta kuuluisaa artistia navetanvintillä viljapeltojen keskellä.
***
Festivaalin musiikillinen keskipiste on klassisen musiikin erikoisala, kirkkomusiikki, lisänä ripaus kansanmusiikkia tai gospelia.
– On olemassa urkupainotteisia tapahtumia, ja Kirkon musiikkijuhlat ovat joka kolmas tai neljäs vuosi, mutta tämä on säännöllinen juhla ja ohjelmistollisesti terävämpi, Lamminmäki kertoo.
Kirkkomusiikin klassikoiden rinnalle tilataan suomalaisilta säveltäjiltä uusia kirkkomusiikkiteoksia. Festivaalijohtajalla on mahdollisuus luoda uusia trendejä.
– Iso tuotanto oli 2000-luvun alussa Eero Erkkilän Kalastaja-ooppera. Viime vuonna oli Jyrki Linjaman kirkko-ooppera Kolme kirjettä Laestadiukselle. Nykyooppera pelittää täällä lakeuksilla. Lohtajalaiset eivät kavahda uutta musiikkia, kun se annostellaan sopivasti.
Konserttien lisäksi festivaalin ohjelmassa on usein ollut muusikkojen koulutusta ja sävellyskilpailuja.
***
Kun Vexilla Regiksen alkuun on puoli tuntia, kirkko on jo täyttymässä. Sitten jyrähtää ilmoille messu, jossa maan ja meren kansa kiittää armahtavaa Jumalaansa. Kuulijoiden kasvot puhuvat, kun kuoro laulaa:
– Jokilaaksosta Vattajan rantaan yhä kellot kirkkojen kuuluttaa: Jumala rakastaa.
Nyt kylvetään sydämiin hyvää siementä, josta versoo tulevaisuuden suomalainen kirkkomusiikki.
Kuva: Raija Kurki. Säveltäjä Eero Erkkilän (kesk.) Vexilla Regis -messu esitettiin 15. kerran Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlilla tänä vuonna. Oikealla festivaalin taiteellinen johtaja, kapellimestari Juhani Lamminmäki.
Lue myös:
Esa Ruuttunen halusi laulaa Laestadiuksen roolin – ja pian aiheesta syntyi kirkko-ooppera
Herätysliikejohtaja Laestadius saa uutuusoopperassa kirjeitä nykyajasta – pääosassa Esa Ruuttunen
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.