Lukijoilta: Musiikki tavoittaa seurakuntalaisia, mutta arvostaako kirkko musiikin asiantuntemusta?

Kuva: Shutterstock

Kirkkohallituksessa on alkamassa säästökuuri ja jopa 40 virkaa eli 20 prosenttia viroista on lakkautusuhan alla. Suomen Kanttori-urkuriliitto on vakavasti huolestunut musiikin asiantuntijuuden säilymisestä kirkon keskushallinnossa.

Kirkko edellyttää kanttoreilta pätevyyttä, jonka korkeakoulututkinto antaa. Kirkkomusiikin asiantuntijatehtävää kirkko ei näytä kuitenkaan arvostavan samassa suhteessa.

Edellisissä kirkon keskusrahastoon kohdistuneissa sopeuttamistoimissa musiikin asiantuntijatehtävistä säästettiin tuntuvasti. Hiippakuntatasolla työskentelee enää neljä henkilöä, joilla on musiikin koulutus ja joiden toimenkuvaan musiikin kysymykset kuuluvat, heistäkin kaksi on osa-aikaisia.

Kirkon koulutuskeskuksessa on ainoastaan yksi musiikin alan kouluttaja. Kirkkohallituksen parin sadan työntekijän joukossa on tasan yksi kirkkomusiikin asiantuntijatehtävä. Yhteensä kirkkomusiikin henkilötyövuosia kokonaiskirkon tasolla on vain 4,9, joista yksi on ruotsinkielisessä työssä.

Kirkossa musiikin merkitys näkyy laajasti, jos se halutaan nähdä. Monissa seurakunnan toiminnoissa osallistujamäärät vähenevät, mutta musiikkitilaisuuksien osallistujamäärät pysyvät tai jopa kasvavat. Musiikki tavoittaa seurakuntalaisia.

Kanttorin asiantuntemus ja erityisosaaminen ulottuvat musiikin kautta vahvasti myös muille seurakuntatyön alueille, kuten jumalanpalveluselämään, kirkollisiin toimituksiin ja kasvatukseen.

Alan asiantuntemusta tarvitaan ehdottomasti myös siellä, missä asioita kehitetään ja niistä päätetään, eli kirkon keskushallinnossa.

Ulkopuolisen konsulttiselvityksen mukaan sopeuttamistoimien alaisten tehtävien hoidossa on päällekkäisyyksiä. Niitä lienee musiikin alalta mahdotonta osoittaa, koska tehtävien hoitajia on jäljellä enää kourallinen.

Kanttorin virkaan vaadittavan koulutuksen ja osaamisen tulee olla riittävästi edustettuna myös keskushallinnon asiantuntijatehtävien joukossa. Varaa ei ole vähentää enää ainoatakaan.

Minna Raassina, Puheenjohtaja, Suomen Kanttori-urkuriliitto ry

Tuuli Muraja, Asiantuntija, AKI-liitot ry

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliJumala ompi linnamme – Uskonpuhdistuksen marseljeesi ja kansallinen symboli
Seuraava artikkeliOpen Doors ja Marttyyrien Ääni pyrkivät varmistamaan, ettei kirkko unohda uskonsa tähden kärsiviä

Ei näytettäviä viestejä