”Lukumääräneutraali avioliitto ei millään lailla ajankohtainen”

Tutkimusprofessori Osmo Kontula hämmästelee, että piispainkokous on selvityksessään nostanut lukumääräneutraalin avioliiton esille sukupuolineutraalia avioliittoa kommentoidessaan. Kontulan tiedossa ei ole, että mikään taho ajaisi Suomeen lukumääräneutraalia avioliittoa. Trendi on aivan toiseen suuntaan.

– Olen yllättynyt näiden asioiden liittämisestä toisiinsa, kun mitään esityksiä moniavioisuuden suuntaan ei ole mistään taholta tehty ja kyseessä ovat aivan eri asiat. Voisin kuvitella, että tavoitteena on vaikeuttaa argumentointia sukupuolineutraalin avioliiton puolesta, silla monet sen kannattajat eivät varmasti lämpene ajatukselle ”lukumääräneutraalista” avioliitosta, tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöliitosta toteaa.

”Avioliiton laajentaminen sukupuolen tai lukumäärän puolesta neutraaliksi poikkeaa siitä ihmiskäsityksestä, jonka pohjalta avioliitto on perinteisesti ymmärretty kirkon hengellisessä elämässä ja yhteiskunnallisessa lainsäädännössä”, luterilainen piispainkokous totesi helmikuisessa Parisuhdelain seuraukset kirkossa -selvityksessään.

Lukumääräneutraaliuteen viittasi myös piispainkokouksen sihteeri Jari Jolkkonen hiljattain. ”Heteroseksuaalinen monisuhde ja homoseksuaalinen parisuhde ovat eri asioita, mutta argumentaation tasolla näyttää olevan vaikeaa johdonmukaisesti vastustaa toista ja kannattaa toista. Jos sukupuolella ei ole väliä, miksi lukumäärällä pitäisi olla?” hän kyseli Kotimaa-lehden tuoreessa Suola-teemajulkaisussa 2/2010.

– En ole itse nähnyt argumentaatiota jonka perusteella olisi vaikea vastustaa tai kannattaa näistä vaihtoehdoista vain toista. Avioliittohan on yhteiskunnallisesti sopimus kahden osapuolen välillä. Yhteiskunnan näkökulmasta sopijaosapuolten sukupuoli ei muuta tätä sopimusta ja siihen liittyviä sitoumuksia, kuten uskollisuutta, millään oleellisella tavalla. Jo määritelmällisesti on kyse parisuhteesta. Jos sopimuksessa olisi kyse useammasta kuin kahdesta osapuolesta, ei enää voisi puhua muun muassa parisuhteesta ja uskollisuudesta, Osmo Kontula vastaa.

Suomalaiset arvostavat lujasti uskollisuutta

Kontulan tiedossa ei ole, että kukaan ajaisi Suomessa lukumääräneutraalia eli yli kahden ihmisen välistä avioliittoa.

– Joissakin verkostoissa harrastetaan kyllä polyamorisia suhteita, mutta niissä pyritään enemmänkin seksuaaliseen vapauteen kuin näiden suhteiden saattamiseen yhteiskunnallisen sopimisen piiriin.

Kontulan mukaan lukumääräneutraalius ei ole edes todennäköinen kehitystrendi.

– Suomalainen arvoilmapiiri on muuttumassa seurantatutkimusteni perusteella juuri päinvastaiseen suuntaan.

Kontulan mukaan kumppanilta ja myös itseltä odotetaan seksuaalista uskollisuutta enemmän kuin koskaan ennen ja eurooppalaisittain suorastaan poikkeuksellisen lujasti, ja uskollisuus on lisääntynyt 2000-luvulla myös käytännössä.

– Tämä kehitys ei ole mitenkään ristiriidassa sen kanssa, että samaan aikaan hyväksyvyys homoseksuaalisia suhteita ja homoavioliittoja kohtaan on voimistunut selvästi. Nämä ovat arvolähtökohdiltaan täysin eri asioita.

Kontulan arvion mukaan polyamoriset suhteet ovat Suomessa hyvin harvinaisia. Nuorista suomalaisista alle viis prosenttia voisi hyväksyä kumppanilleen muita tilapäisiä suhteita.

– Tästä on kovin pitkä matka siihen, että voisi elää yhdessä kumppanin toisen rakastetun kanssa.

– Aiheesta oli tutkimusta 1970-luvulla Yhdysvalloissa, kun ajan henkeen kuului, että toista ei saa omistaa ja monet kokeilivat erilaisia polyamorisia suhteita. Ne tyypillisesti purkautuivat melko pian.

Miten itse suhtaudutte ajatukseen, että yhteiskunta hyväksyisi myös lukumääräneutraalin avioliiton?

– Asia ei ole millään tavalla ajankohtainen Suomessa ja asiaan liittyvillä kannanotoilla ei ole siksi erityistä merkitystä, Kontula vastaa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTerapeuttinen korostus osa kirkon perustehtävää
Seuraava artikkeliMiksi seurakuntavaalit ovat marraskuussa?

Ei näytettäviä viestejä