Espoon piispa Tapio Luoma pohdiskelee Maanpuolustus-lehdessä sitä, mitä tarkoitetaan maanpuolustushengellä. Kyseessä on Maanpuolustuskurssiyhdistyksen julkaisu.
Luoma pohtii maanpuolustuksen olevan aina maailmankatsomuksellista toimintaa.
”Se, mitä nimitämme maanpuolustushengeksi, on lopulta hyvin katsomuksellinen asia. Omassa suomalaisessa yhteiskunnassamme arvostamme demokratiaa, ja sen myötä ajatuksen-, omantunnon-, uskonnon- ja sananvapautta. Kaikki nämä vapaudet ovat niitä katsomuksellisia arvoja, joita on tarpeen puolustaa kaikkia sellaisia voimia vastaan, jotka uhkaavat niiden toteutumista. Maanpuolustushengen tehtävänä on turvata vapaus myös sen katsomuksellisessa merkityksessä”, Luoma perustelee.
Hän toteaa, ettei maanpuolustushenkeä pidä mieltää vain sotilaalliseksi tai muulla tavalla aseelliseksi toiminnaksi. Yhteisistä arvoista puhuminen on myös ongelmallista, koska yhteiskunnassa on kirjo erilaisia arvoja.
”Maanpuolustushenki on tärkeää kuitenkin myös tässä tapauksessa, koska se kannustaa luottamaan omiin mahdollisuuksiin itse löytää ratkaisu arvoristiriitoihin.”
Luoman mukaan maanpuolustushenki ohjaa puolustautumaan muun muassa sellaisilta vapautta uhkaavilta voimilta kuin itsekkyys ja kateus, jotka voivat vaikuttaa pienten ja suurten konfliktien taustalla.
Espoon piispa näkee, että kristillisen uskon näkökulmasta sota ja sen syyt voidaan nähdä voimakkaimmaksi mahdolliseksi osoitukseksi kyvyttömyydestämme tulla toimeen rajallisuutemme sekä itsessämme ja keskuudessamme ilmenevän itsekkyyden ja kateuden kanssa.
Kuva: Johannes Ijäs
Ilmoita asiavirheestä