Luoma varoittaa Jumalan valtakunnan rajojen määrittelystä ja pakkopaidoista

LuomapiispaOrmionkuvaTapio Luoma ottaa Espoon ja Kauniaisten seurakuntien Esse-lehdessä kantaa vanhoillislestadiolaisen ja viidennen liikkeen opetukseen.

Luoma korostaa, että vanhoillislestadiolainen liike tai mikään muukaan yhteisö ei voi piirtää ympärilleen Jumalan valtakunnan rajoja.

– Suomen evankelisluterilainen kirkko on osa maailmanlaajaa Jumalan valtakuntaa, matkalla olevaa Jumalan kansaa, jonka yhteinen päämäärä on ajan rajan tuolla puolen. Mikä tahansa empiirinen yhteisö, joka opettaa, että vain se on Jumalan valtakunta, on itseymmärryksessään hakoteillä, olkoon se sitten pieni tai suuri.

Luoman kommentin taustalla on vanhoillislestadiolainen seurakuntaoppi ja esimerkiksi se, että liikkeen piirissä on annettu ymmärtää pappisvihkimyksen ottaneiden naisten joutuvan Jumalan valtakunnan ulkopuolelle.

Luoma korostaa, että herätysliikkeellä on kirkolle paljon annettavaa, ja sen kääntyminen sisäänpäin olisi suuri vahinko.

– Nyt vanhoillislestadiolaiselta liikkeeltä kysytään, mikä on lopulta tärkeintä. Onko turvallisuuden lähde ylösnoussut Jeesus Kristus vai se, että ihminen saa määritellä Jumalan valtakunnan rajat. Jos luemme Raamattua ja varsinkin psalmeja, näemme, että niissä ihminen kokee turvaa nimenomaan Jumalassa.

Essen mukaan Luoma on keskustellut viime vuosina paljon ihmisten kanssa, joiden tausta on henkilökohtaista uskonratkaisua korostavan viidennen herätysliikkeen piirissä. Moni ”viidesläinen” on joutunut ilmaisemaan hengellisyyttään persoonalleen vieraalla, ahdistustiloja ja joskus jopa henkisiä traumoja synnyttävällä tavalla.

– Kun uskonyhteisö odottaa jäseniltään aivan tietynlaista uskon ilmaisutapaa, tuloksena on helposti käytäntöjä, jotka vievät uskonnolliseen pakkopaitaan. Kun ihminen tulee tällä tavalla haavoitetuksi, vastareaktio kristillisyyttä ja kirkkoa kohtaan saattaa olla hyvin voimakas, Luoma sanoo.

Luoman mukaan jumalanpalvelus tarjoaa mahdollisuuden ilmaista uskoa ja kuunnella omia kysymyksiään turvallisessa ympäristössä. Siinä piispa yhtyy viidesläiseen näkemykseen, että uskon ei pidä olla laimeaa, vaan se saa näkyä ulos.

Lue Luoman koko haastattelu Essestä (s. 10-11)

(Kuva Luomasta: Aarne Ormio/kirkkohallitus)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRistiriidat ohi? – Opetushallitukseen nolla puhelua
Seuraava artikkeliTutkimus: Uskonnottomia liki yhtä paljon kuin katolilaisia

Ei näytettäviä viestejä