Lappeenrantalainen stand up -koomikko Panu Kärri aloitti luottamushenkilöuransa jo alaikäisenä. Hän oli mukana perustamassa Lappeenrannan kaupungin ensimmäistä nuorisovaltuustoa ja oli sen ensimmäinen puheenjohtaja.
Seurakunnan luottamushenkilöys oli loogista jatkoa vaikuttamistyölle. Kärri jäi seurakunta-aktiiviksi jo riparitoiminnan kautta. Nyt hän on Lappeenrannan seurakuntaneuvoston ja Lappeenrannan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston jäsen kolmatta kautta. Yhden kauden hän oli välillä pois tehtävistä.
– Halusin mukaan, että seurakunnan päätöksenteossa kuuluisi nuortenkin ääni. Valitettavasti valta vanhenee koko ajan. Seurakunnan tulevaisuus on siinä, kuinka nuoret saadaan tavoitettua ja ennen kaikkea pidettyä seurakunnan toiminnassa mukana.
Jäsenistön väheneminen tuottaa seurakunnille taloudellisia paineita. Nuorisotyötä pitää kehittää ja tehostaa, mutta toisaalta työn pitäisi olla relevanttia.
– Viestintä-, keskustelu- ja kohtaamiskanavat muuttuvat nykyään sellaista vauhtia, että jopa nuorten vanhempien on vaikea pysyä perässä. Yritän pitää ääntä, että seurakunta hyödyntäisi näitä uusia kanavia.
Nuorisotyöntekijät pohtivat näitä asioita työkseen, mutta luottamushenkilöiden kuuluu antaa heille resurssit ja työkalut kehittämistyöhön.
– Tarvitaan taloudellisia, koulutuksellisia ja tilaresursseja. Pitää varmistaa työyhteisössä ilmapiiri, joka sallii ja hyväksyy työn jatkuvan kehittämisen. Ei niin, että naulataan ovia ja ikkunoita kiinni eikä katsota ollenkaan vanhojen käytäntöjen ulkopuolelle.
”On tärkeää kysyä, onko tämä asia oikeasti näin”
Luottamushenkilöllä pitää Kärrin mukaan olla itsevarmuutta ja rohkeutta puhua asioista.
– Suomalainen poliittinen järjestelmä ja yleensäkin luottamushenkilötoiminta luottaa usein liikaa asiantuntijoihin ja valmistelijoihin. Valitettavan usein asioita ei kyseenalaisteta ollenkaan, eikä sanota omaa mielipidettä, vaikka se olisi tärkeää päättämisen kannalta. On tärkeää kysyä, onko tämä asia oikeasti näin, vai voiko tätä miettiä toiselta kantilta.
Lisäksi luottamushenkilöllä pitää olla tervettä tiedonjanoa, jaksamista ja viitseliäisyyttä selvittää asioita. Kärri pyytää lisätietoja, kun kokee, että joku asia on valmisteltu huonosti, siitä päätetään liian nopeasti tai asia on tuotu päätettäväksi hänen mielestään väärillä perusteilla.
– Normaaleilla perustiedoilla ei yksinkertaisesti voi olla perillä kaikesta, mistä luottamustoimissa päätetään. Luottamushenkilö on velvollinen ottamaan kunnolla selvää asioista. On väärin tehdä päätöksiä vajavaisilla tiedoilla.
Ihmisiä pitää kuunnella, sillä luottamustehtävässä edustaa ihmisiä ja ainakin jotain osaa yhteisöstä, Kärri sanoo. Kun nauttii luottamusta, pitää olla sen arvoinen.
– Jos ajat vain omia asioita etkä kuuntele muita, niin olet vähän väärässä paikassa ja väärällä asialla.
Politiikka on kuitenkin yhteispeliä ja kompromisseja. Sanelupolitiikan sijaan etsitään ratkaisu, joka miellyttää mahdollisimman paljon mahdollisimman monia.
Kärrin mukaan oman seurakunnan seurakuntaneuvostossa keskustelu on terävämpää ja asiat vaikeampia kuin yhteisessä kirkkovaltuustossa, koska neuvostossa käsitellään asioita yksityiskohtaisesti.
Yhteisen kirkkovaltuuston kokoukseen saapuu puolensataa ihmistä ja asiat on useimmiten pitkälle keskusteltu ja valmisteltu jo yksittäisten seurakuntien tai työryhmien tasolla. Poikkeuksiakin toki tapahtuu.
”Stand up -koomikko ole halpa pelle, joka huutelee mitä vain rivouksia”
Päivätyökseen Panu Kärri on velho. Käytännössä hän vastaa Imatran kaupungin markkinoinnista, kulttuuritilojen myynnistä ja markkinoinnista sekä tapahtumatuotannon konsultoinnista.
– Velho on ammattinimike. Sain pitää sen, kun se oli työnhakuilmoituksessa.
Iltatöikseen Kärri on juontaja, tapahtumatuottaja ja stand up -koomikko. Hän kiittää erityisesti valtakunnallisesti tunnettua, vahvasti kristillistä koomikkoa Mikko Vaismaata.
– Vaismaa on tehnyt selväksi omalla työllään, ettei stand up -koomikko ole ainoastaan halpa pelle, joka huutelee mitä vain rivouksia ympäri kyliä.
Stand up -koomikko viihdyttää ja naurattaa kohdeyleisöään ja esitys tehdään kulloistakin kohdeyleisöä ajatellen. Seurakunnatkin hyödyntävät koomikoita aiempaa enemmän.
– Nykyään puhutaan, että mitäs myö keksittäis, että voitaisko me tehdä keikkaa teidän nuorisotapahtumaan tai jotain muuta. Olen esiintynyt Sammonlahden kirkon alttarilla, naispappien vuosipäivillä ja Kalajoella asti seurakunnan nuorisotapahtumassa.
Kärri juontaa ja auttaa järjestämään seurakuntien tapahtumia. Luottamushenkilön status helpottaa työtä, sillä seurakuntienkin tapahtumatoiminta toimii verkostoilla ja henkilöluottamuksella.
– Jos minuun tutustuu luottamustehtävien kautta, niin tietää, että minä olen täyspäinen ihminen, joka hoitaa asiansa. Silloin on alhaisempi kynnys kysyä, voisitko tulla auttamaan meitä tapahtumassa tai tulisitko keikalle.
Kulttuuri lävistää ihmisen ja seurakunnan elämän
Lappeenrannan seurakuntayhtymän luottamushenkilöiksi ja työntekijöiksi on Panu Kärrin mukaan siunaantunut paljon kulttuurisesti aktiivisia ihmisiä. Kärri kuuluu seurakuntayhtymän yhteiseen kulttuurityöryhmään.
– Seurakunnan toiminta ja palvelut lävistävät meidän ihmisten elämää paljon laajemmin kuin pelkästään jumalanpalvelus- tai diakoniatyö. Työryhmän tavoite on, että seurakunta osallistuu ja osallistuttaa kulttuuriin, tulee esiin erilaisissa kulttuuritapahtumissa ja tukee tietynlaisia kulttuuritapahtumia.
Kulttuurityöryhmän aikaansaannosta on muun muassa kesäiset lounaskonsertit kirkossa. Artistit esiintyvät hyväakustisessa ja kauniissa kirkkotilassa, jonne saattoi kuka vain kävellä sisään kuuntelemaan.
– Lounaskonsertit ovat hyvin suosittuja. Ne ovat kaukana perusseurakuntatyöstä, mutta ne tuovat kirkon lähemmäs ihmisiä, jotka eivät välttämättä muuten osallistuisi seurakunnan toimintaan.
Kuva: Antti Konttinen
Ilmoita asiavirheestä