Inka Hyvärinen Pielavedeltä ei ole työnsä vuoksi voinut osallistua kunnallispolitiikkaan. Koska yhteisten asioiden hoitaminen kuitenkin kiinnostaa, hän on toiminut pitkään seurakunnan luottamustehtävissä.
Kerro lyhyesti itsestäsi. Millaisessa luottamustehtävässä palvelet ja missä seurakunnassa?
Olen kunnan osastosihteeri Inka Hyvärinen Pielavedeltä. Olen Ylä-Savon seurakuntayhtymän (Pielavesi, Iisalmi, Lapinlahti, Sonkajärvi ja Varpaisjärvi) kirkkovaltuuston ja -neuvoston jäsen sekä Pielaveden seurakuntaneuvoston jäsen.
Seurakuntayhtymässämme on noin 34 500 jäsentä ja Pielaveden seurakunnassa noin 4100 jäsentä.
Miksi lähdit seurakunnan luottamushenkilöksi? Mihin haluat vaikuttaa?
Olen ollut aina kiinnostunut kunnallispolitiikasta. Koska työskentelen kunta-alalla valmistelutehtävissä, en työni vuoksi ole voinut olla ehdokkaana kunnallisvaaleissa. Sitten lähdin vuonna 1994 seurakuntavaaleihin ehdokkaaksi ja siitä se alkoi, enkä ole katunut päätöstäni. Tunnen olevani oikealla paikalla.
Pyrin toimimaan niin, että asiat menevät jouhevasti eteenpäin ja ilmapiiri työntekijöiden ja luottamushenkilöiden välillä on hyvä ja luottamuksellinen.
Kuinka kauan olet palvellut seurakunnan luottamustehtävissä?
Olen ollut seurakunnan luottamustehtävissä vuodesta 1995 alkaen eli 19 vuotta.
Millaiset ominaisuudet ovat luottamushenkilölle tärkeitä? Kenelle tehtävä sopii?
Luottamushenkilön tulee olla hengellisiä arvoja kunnioittava. Hänen pitää tuntea lähimmäisenrakkautta kanssaihmisiin, etenkin heikompiosaisiin, ja hänellä tulisi olla myös aito palvelumieli. Hänellä tulisi olla myös jonkin verran kokemusta tai tietoa kokouskäytännöistä ja asioiden käsittelytavoista. Hyvä luottamushenkilö on yhteistyökykyinen, keskusteleva ja hyvä kuuntelija sekä toisten mielipiteet huomioon ottava.
Tehtävä sopii henkilöille, jotka ovat aidosti kiinnostuneita asiasta ja valmiita uhraamaan omaa aikaansa seurakunnan asioiden hoitamiseen. Nuorillehan tämä olisi hyvä ponnahduslauta, jos aikovat politiikassa eteenpäin.
Mitä ajattelet uskonnon ja politiikan yhdistämisestä?
En pidä suotavana uskonnon ja politiikan yhdistämistä. Nämä asiat pitäisi pitää erillään.
Mikä on ollut sinulle vaikein tehtävä tai päätös luottamushenkilönä?
Vaikein tehtävä oli, kun Pielaveden seurakunnan piti tehdä päätös siitä, liitytäänkö vuoden 2011 alusta Ylä-Savon seurakuntayhtymään. Vaikeita asioita ovat olleet myös säästötoimenpiteet, jotka kohdistuvat henkilöstöön. Yhtenä tällaisena vaikeana asiana voisin mainita, kun oli päätettävä siitä, muutetaanko kappalaisen virka seurakuntapastorin viraksi.
Mitä kirkon jäsenyys sinulle merkitsee?
Kirkon jäsenenä pääsen osalliseksi kaikesta siitä monipuolisesta toiminnasta, mitä kirkko tarjoaa kuten: pyhät toimitukset, jumalanpalvelukset ja Raamattu- ja rukouspiirit, lasten päiväkerhot, liikuntakerhot, rippikoulut, tuki eri elämäntilanteissa, yhteiskunnallinen osallistuminen, musiikkitilaisuudet, lähetys- ja diakoniatoiminta ja niin edelleen.
Oletko mukana jossain seurakunnan vapaaehtoistoiminnassa? Missä?
En ole mukana seurakunnan vapaaehtoistyössä muutoin kuin joskus tekstinlukijana Jumalanpalveluksissa ja kolehdinkannossa. Nyt olen lupautunut olemaan Tuomasmessun valmistelutoimikunnassa sihteerinä.
Teen muutoin paljon auttamistyötä perheenjäsenteni, sukulaisteni, ystävien ja tuttavien parissa.
Ilmoita asiavirheestä