Kirkon ja seurakuntien päättävät toimielimet eivät voi enää kokoontua etäkokouksiin. Mahdollisuus etäkokouksiin päättyi 16.6., kun valmiuslaki lakkasi olemasta voimassa.
Kirkon viestinnän viestintäpäällikön Eeva-Kaisa Heikuran mukaan etäkokouksissa on ollut paljon hyvää, ja Kirkkohallituksessa on niiden myötä opittu uutta sähköisestä kokoustamisesta. Kirkkohallituksella ei kuitenkaan ole toimivaltaa antaa viran puolesta päätöksiä tekeville toimielimille lupaa etäkokouksiin normaalioloissa.
– Se on lainsäädännöstä kiinni, Heikura sanoo ja huomauttaa, että esitykseen uudeksi kirkkolaiksi oli sisäänkirjoitettu mahdollisuus etäkokouksien pitämiseen.
Uuden kirkkolain piti tulla voimaan tämän vuoden alusta, mutta eduskunnan hallintovaliokunta palautti sen kirkolle uudelleen valmisteltavaksi.
– Totta kai kaikki valmistelevat palaverit voivat jatkaa etäkokouksia ja varmasti jatkavatkin. Onhan tätä tehty ennenkin, Heikura kuitenkin toteaa.
Poikkeustilan aikana kirkon päättävät toimielimet saivat kokoontua etäkokouksiin. Poikkeuksena oli piispainkokous, joka ei ole säädösten vuoksi missään vaiheessa voinut kokoontua sähköisesti.
15. huhtikuuta pidetyn piispainkokouksen pöytäkirjasta käy ilmi, että piispainkokous on ollut päätösvaltainen, kun se on ollut oikein kokoon kutsuttu ja fyysisesti paikalla ovat olleet arkkipiispa Tapio Luoma ja Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala. Muut piispat on merkitty poissaoleviksi, mutta he ovat voineet ilmaista oman näkökantansa olemalla kokouksessa läsnä etäyhteyden päästä.
Kirkolliskokouksen valiokunnille esitetään parhaillaan mahdollisuutta kokoontua etäyhteyksin. Asiasta voit lukea lisää täältä.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Kirkkohallitus päätti: Sähköiset kokoukset ovat mahdollisia kirkossakin – kirkolliskokous siirtyy
Kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja: Nyt ryhdytään valmistelemaan uutta kirkkolakiehdotusta
Ilmoita asiavirheestä