Luther-säätiön yhteistyökumppanille lestadiolainen pappi

Missionsprovinseni420

Ruotsin Missionsprovinseniin eli lähetyshiippakuntaan on vihitty lestadiolainen pappi. Suomen Luther-säätiö toimii läheisessä yhteistyössä Missionsprovinsenin kanssa.

Missionsprovinsenin papiksi vihitty Anders Alapää on toiminut aiemmin Korpilombolon ja Pajalan seurakuntien kirkkomuusikkona, kertoo
Kyrkans Tidning
. Kun Alapää oli saanut pappisvihkimyksen, häneltä kiellettiin tehtävässään toimiminen. Nyt hän vetää Missionsprovinsenin jumalanpalvelusyhteisöä.

Ruotsin kirkon Pajalan seurakunnasta on esitetty tyytymättömyyttä myös siksi, että Alapää on nimetty Pajalan Laestadiusmuseon johtajaksi. Seurakunta omistaa museokiinteistön.

– Itäisessä Norbottenin läänissä kirkollinen elämä ei ole enää sellaista kuin ennen vanhaan, ja monilta ihmisiltä puuttuu jumalanpalvelus, jossa he voisivat sunnuntaisin käydä. Sen jälkeen kun Ruotsin kirkko hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliiton, monet ovat myös jättäneet kirkon. Jumalanpalvelusyhteisö on tarkoitettu sekä lestadiolaisille ja muille, Alapää sanoo Folk & kyrka -lehteä siteeraavan Kyrkans Tidningin mukaan.

Alapään edustama lestadiolaisuus on lestadiolaisuuden asiantuntijan, filosofian tohtori Seppo Lohen mukaan Tornionjokilaakson lestadiolaisuutta eli itälestadiolaisuutta. Suomessa vastaavankaltaista suuntausta kutsutaan rauhansanalaisuudeksi. Suomen rauhansanalaisuudella ei tiettävästi kuitenkaan ole yhteyksiä Luther-säätiöön.

– Ruotsalaisessa Tornionjokilaakson lestadiolaisuudessa on ollut keskustelua suhteesta Ruotsin kirkkoon. Siellä suuntauksen edustajilla on paljon sellaista mielipidettä, jossa vakavasti mietitään siirtymistä Missionsprovinsenin sateenvarjon alle, Lohi sanoo Kotimaa24:lle.

Tornionjokilaakson lestadiolaisuus on Ruotsin suurin lestadiolaisryhmä.

– Suunnalla lienee 3000 – 5000 kannattajaa. Esikoisuus ja SRK-lestadiolaisuus (vanhoillislestadiolaisuus) ovat kannattajamäärältään tasavahvoja noin tuhannella kannattajalla. Laestadianska Missionförbundetin ja Sveriges Kristna Fridsförbundetin kannattajamäärä lienee joissakin sadoissa. Muissa ryhmissä on tänä päivänä korkeintaan muutamia kymmeniä jäseniä, Lohi valottaa.

Missionsprovinsenissa on vihitty pappeja ja piispa myös Suomen Luther-säätiön työhön. Luther-säätiö ei ole lestadiolainen liike.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTesti 2
Seuraava artikkeliKirkkoon kuuluu 77,3 prosenttia suomalaisista

Ei näytettäviä viestejä