”Luther ymmärsi järjen rajoitukset Dawkinsia paremmin”

DAWKINS LUTHER 420jpg

Jari Jolkkosen mielestä Richard Dawkins (vasemmalla, kuva David Shankbone/Wiki) on langennut naiiviin tiedeuskovaisuuteen, mutta Luther (oikealla) ymmärtää järjen rajoitukset paremmin.

Länsimaisessa kulttuurissa elää yhä sitkeästi myytti kristinuskon ja tieteen välisestä konfliktista, kirjoittaa Kuopion piispa Jari Jolkkonen
Savon Sanomien
kolumnissaan. Piispan mukaan tämän niin sanotun sodankäynti-myytin mukaan uskonnolliset vakaumukset ja tieteelliset teoriat ovat yhteen sovittamattomia kilpailevia maailmanselityksiä, jotka janoavat toistensa kuolemaa. Sodankäynti-myytin kannattajia on lähinnä Amerikassa, uskonnollisten ja ateististen fundamentalistien joukossa.

– Jälkimmäiselle on sukua toimittaja Tuomas Enbusken väite, että ”tieteellinen pasifismi” perustuu tieteelliseen päättelyyn, kun taas uskonnollinen pasifismi ”paimentolaisheimojen sienipäissään kirjoittamaan epäloogiseen myyttikokoelmaan”, siis hölynpölyyn (Helsingin Sanomat, Nyt-liite 10.5.2013).

– Nokkelan retoriikan alta paljastuu heppoista argumentointia. Enbusken ajatus tieteellisestä pasifismista on alkeellinen kategoriavirhe: tieteellinen metodi on tehokas tiedon hankkimisen keino, mutta pasifismin kaltaisiin vakaumusasioihin se antaa yhtä paljon vastauksia kuin Aku Ankka karjanjalostukseen.

Jolkkosen mukaa nykyisin sodankäynti-myyttiä julistaa etologi Richard Dawkins käyttäen esimerkkinä kristinuskon tiedevihamielisyydestä Martti Lutherin tokaisua: ”Järki on tuhottava kaikista kristityistä.”

– Dawkinsin kannalta on noloa, että Luther ei ole koskaan sanonut näin hölmöä. Päinvastoin. Yliopiston professorina Luther ylisti järkeä yhdeksi Jumalan suurimmista lahjoista…

– Järki oli Lutherille kaikkien tieteiden äiti, vaikka sillä ei taivaaseen pääsekään. Toisaalta Luther ymmärsi järjen rajoitukset paljon selvemmin kuin naiviin tiedeuskovaisuuteen langennut Dawkins.

Nykyisin sodankäynti-myytin terävimpiä kriitikoita maailmalla on perjantaina Kuopion Kirkkopäivillä vieraileva englantilainen luonnontieteilijä-teologi, professori Alister E. McGrath. Teologiassa McGrath merkitsee Jolkkosen mukaan samaa kuin Lionel Messi jalkapallossa.

– McGrath hylkää sekä uskonnollisen että ateistisen fundamentalismin. Molemmat sortuvat kategoriavirheeseen. Uskonnollinen fundamentalismi pitää Raamattua virheellisesti luonnontieteen oppikirjana. Ateistinen fundamentalismi puolestaan pitää uskontoa jonkinlaisena epäonnistuneena luonnontieteellisenä teoriana ja rakentaa tieteestä korvikeuskonnon, Jolkkonen kirjoittaa Savon Sanomissa.

Lue myös: Jolkkonen: ”Lapsi ei ole tuttia imevä ateisti”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliUlkoa kuuluneet rukouskutsut toivat ajantajua siepatuille
Seuraava artikkeli”Virkarakenne määrittelee liiaksi kirkon organisoitumista”

Ei näytettäviä viestejä