Suomen Ekumeenisen Neuvoston selvityksessä tarkasteltiin seitsemää tapausta vuosilta 2002-2008, joissa Suomen kansalaisen iäkkään vanhemman oleskelulupahakemus on ollut korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) käsiteltävänä. Vain kahdessa tapauksessa oleskelulupa on myönnetty.
Vuodesta 2006 lähtien KHO ei ole pitänyt oleskelulupaa hakeneita iäkkäitä vanhempia täysin riippuvaisina sukulaisistaan, vaikka lupaa hakeneet henkilöt ovat tarvinneet hoitoa sairauksiinsa ja apua jokapäiväisessä elämässään.
– Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN)selvityksen käsittelemissä tapauksissa on kysymys aidoista, kokonaisista ihmiskohtaloista. Perheet, joita nämä päätökset satuttavat, ovat osa Suomen yhteiskuntaa. Esivalta käännyttää suomalaisten lasten isovanhempia. On häpeällistä, jos vaalien lähestyessä maahanmuuttopolitiikkaa tehdään flirttailemalla maahanmuuttovastaisuuden kanssa, sanoo SEN:n pääsihteeri Heikki Huttunen.
– Maahanmuuttoviranomaisten päätökset ovat olleet lainmukaisia, mutta jos laki johtaa tällaisiin tuloksiin, sitä pitää muuttaa, painottaa Huttunen.
KHO hylkäsi 8. maaliskuuta 2010 kahden iäkkään naishenkilön oleskelulupaa ja käännytystä koskevat valitukset. Molemmista tapauksista on valitettu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, joka on väliaikaismääräyksellä kieltänyt heidän käännyttämisensä Suomesta.
Monet kristillisten kirkkojen piirissä toimivat sekä muut kansalaisjärjestöt ovat ottaneet voimakkaasti kantaa tapauksiin. Ne korostavat inhimillisten tekijöiden osuutta hallinnollisissa päätöksissä ja tunnesiteitä oleskeluluvan myöntämisen perusteena.
Lue aiheesta Kirkon tiedotuskeskuksen uutinen.
Ilmoita asiavirheestä