Maailman uskonnonvapaustilanne heikentynyt

Maailmanlaajuisesti uskonnonvapaus on hieman heikentynyt. Asiaa selvittää tuoreessa tutkimuksessaan yhdysvaltalainen riippumaton Pew-tutkimusinstituutti.

Vuoden 2015 tilannetta koskevien arvioiden mukaan hallituksien asettamat uskonnonvapauden rajoitukset sekä sosiaalinen uskonnonvastaisuus lisääntyi vuonna 2015, mikä on ensimmäinen kerta kolmeen vuoteen.

Rajoituksien lisäksi myös hallituksien taholta tuleva uskonnollinen syrjintä tai häirintä on Pew´n tilastojen mukaan lisääntynyt

Suurinta hallituksien harjoittama uskonnollisten ryhmien kaltoin kohtelu on edelleen islamilaisessa maailmassa: peräti 95 prosenttia Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maiden hallituksista harjoittaa jonkinlaista uskontojen syrjintää, rajoittamista tai häirintää.

Kyseinen alue on Pew´n mukaan edelleen (vähemmistö)uskontojen häirinnän ja syrjinnän kannalta aivan omaa luokkaansa globaalissa vertailussa.

Vähiten ja globaalia keskiarvoa vähemmän valtiollista uskontojen häirintää esiintyy Euroopassa, Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa ja Amerikassa.

Suurin kasvu asiassa on kuitenkin tapahtunut Euroopassa. Pew´n mukaan Euroopan alueen 45 valtiossa vuonna 2015 peräti 27:ssa oli hallituksen harjoittamaa uskonnollisten ryhmien häirintää. Vuotta aikaisemmin sellaista raportoitiin olevan vain 17 Euroopan maassa.

Ranskassa ja Venäjällä raportoitiin molemmissa yli 200 valtiollista voimankäyttötapausta uskonnollisia ryhmiä vastaan.

Tutkimuksessa käytetty termi häirintä / ahdistelu (”harassment”) ei tarkoita aina fyysistä toimintaa, vaan saattaa viitata myös viranomaisten halventaviin lausuntoihin. Osa Euroopan tilastoja rumentavista tapauksista liittyy vuoden 2015 turvapaikanhakijavyöryyn monissa maissa.

Mitä sosiaalisen häirinnän tai vihamielisyyden kohteisiin tulee, vuoden 2015 aikana sellaisen kohteina Euroopassa olivat tavallisimmin muslimit ja juutalaiset. Globaalisti kaikkein useimmissa valtioissa vuonna 2015 häirinnän kohteena olivat kuitenkin muslimit ja kristityt.

Muslimien kohtaama vihamielisyys on lisääntynyt myös Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa, joka muuten on vähäisen valtiollisen uskonnollisten ryhmien häirinnän aluetta.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTällainen oli palmusunnuntain messu Lutherin saarnakirkossa
Seuraava artikkeliSilminnäkijä Somaliasta: ”Paimentolaiset ovat lohduttomia, kun heidän omaisuutensa kuolee”

Ei näytettäviä viestejä