Maailman uskontojen parlamentti kokosi Salt Lake Cityyn yli 9000 ihmistä keskustelemaan muun muassa ilmastonmuutoksen, väkivaltaisen ääritoiminnan, köyhyyden ja vihapuheen nujertamiseksi. Tilaisuus päättyi eilen.
Helsingin yliopiston uskonnon didaktiikan professori Arto Kallioniemi esitteli tapahtumassa uskontokasvatuksen mahdollisuuksia ja haasteita entistä moninaistuvammassa maailmassa.
– Väestörakenne länsimaissa on muuttunut entistä moninaisemmaksi. Lapsille ja nuorille tulee antaa valmiuksia elää vuorovaikutuksessa erilaisuuden kanssa. Uskontokasvatuksella on tässä tärkeä rooli, näkee Kallioniemi.
Kallioniemi pitää uskontojen parlamenttia erittäin merkittävänä liikkeenä, joka kootessaan eri uskontoja ja katsomuksia edustavia ihmisiä yhteen mahdollistaa dialogin kautta yhteisen ymmärryksen siitä, kuinka vastata globaaleihin haasteisiin.
– Suomessakin tulisi keskustella parlamentin keskeisistä teemoista ja etsiä yhdessä eri uskontojen ja katsomusten edustajien kanssa ratkaisuja. Parlamentin prosessin tulisi jatkua myös paikallistasolla, sanoo Kallioniemi.
Tämänkertaisessa parlamentissa oli noin 50 eri uskonnon ja katsomuksen edustajaa, noin 80 eri maasta. Ensimmäistä kertaa parlamentti-liikkeen historiassa naisilla oli tilaisuuden aluksi oma kokoontuminen. Maailman Uskontojen Parlamentin esiintyjistä puolet oli naisia, kun ensimmäisessä Maailman Uskontojen Parlamentissa Chigacon maailmannäyttelyn yhteydessä vuonna 1893 vain kymmenen prosenttia puhujista oli naisia.
– Uskonnollisella kentällä on kuitenkin vielä todella paljon tehtävää naisten aseman parantamiseksi. Naiset ovat seurakunnan työssä aktiivisia, mutta heitä ei esimerkiksi näy johtopaikoilla totesi Nigerian katolisen kirkon dialogitoimiston sihteeri Agatha Ogochukwu Chikelue.
Maailman Uskontojen Parlamentissa oli aikaisempaa enemmän keskustelua pyhien tekstien tulkinnoista.
– Amerikan muslimit ovat etujoukoissa tuomaan muutosta muslimien ajatteluun tutustuessaan uudestaan perinteisiin tulkintoihin, totesi Amerikan Muslimiunionin, UMAn presidentti Iftekhar A. Hai.
Suomesta parlamenttiin osallistuivat Kallioniemen lisäksi piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen, Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Mari Pöntinen sekä korkeakoulupastori, toimittaja Heidi Rautionmaa.
Maailman Uskontojen Parlamentti järjestetään noin viiden vuoden välein. Seuraavan kerran parlamentti saattaa olla Bratislavassa Euroopassa.
Kuva: Heidi Rautiomaa
Ilmoita asiavirheestä