Maalaispojasta kirkon rakentajaksi

– Huikeaa, kuinka maalaispoikaa on viety. Kun jälkeenpäin ajattelen, ei tällaista uraa olisi itse osannut suunnitella. Kyllä matkassa on ollut johdatusta. Näin kuvailee Tampereen seurakuntien hallintojohtaja Matti Ilveskoski tuntemuksiaan eläkkeelle jäämisen kynnyksellä.

Huikea Ilveskosken ura on ollutkin. Kirkon taloushallinnon ammattilainen on katsellut kirkollista elämää näköalapaikalta, johon vain harva Suomessa on päässyt. Vaativan virkansa lisäksi Ilveskoski on ollut luottamustehtävissä aina ruohonjuuritasolta kirkon ylimpään päättävään elimeen asti.

Ilveskoski on ollut paitsi arvostettu asiantuntija myös pidetty esimies ja työtoveri.

– Matti on asiantunteva, reilu, helposti lähestyttävä ja hyvän työmoraalin omaava kannustava esimies, kuvailee hallintosihteeri Päivi Antila esimiestään.

– Eniten Matin työtavassa on ilahduttanut se, että kiireenkin keskellä hänellä on ollut aikaa paneutua alaistensa kysymyksiin. Hänen kanssaan on ollut luontevaa ja helppoa puida työasioita, Antila kiittelee.

Myös tietohallintopäällikkö Jukka Nyrhinen antaa kiitosta esimiehensä työotteesta.

– Matti on antanut riittävän vapaat kädet toteuttaa niitä suunnitelmia, joita on tehty. Hän ei ole puuttunut pieniin nyansseihin. Olen saanut häneltä silloin tukea kun olen tarvinnut ja IT:n kehittämisestä olemme olleet samoilla linjoilla.

Tampereen seurakuntien hallintoa Ilveskoski on johtanut vuodesta 2003. Sitä ennen Ilveskoski työskenteli Lahden seurakuntayhtymän hallintojohtaja 1997–2003. Ennen seurakuntauraa Ilveskoski ehti työskennellä muun muassa Tampereen teknillisen korkeakoulun täydennyskoulutuskeskuksessa ja insinööriyrittäjänä.

Aika on purkaa ja aika rakentaa

Metsänomistaja tietää, että taimikkoa on harvennettava, jos haluaa tukkipuita. Kirkon taloushallinnon ammattilainen tietää, että rakenteita on muutettava, monipolvista päätöksentekoa purettava ja yhteistyötä lisättävä, jotta seurakunta voi keskittyä ytimeen, evankeliumin julistamiseen.

– Perustehtävästä taas on mahdoton huolehtia ilman sujuvia tukipalveluita, Ilveskoski linjaa.

Seurakuntajako yhdestätoista viideksi on askel oikeaan suuntaan.

– Saamme lisää resursseja toiminnalliselle puolelle, ja pystymme säästötoimiin aiempaa helpommin. Luottamushenkilöpaikat vähenivät, mutta hallinnon pyörittämisen sijaan seurakuntalaiset voivat vaikuttaa varsinaiseen toimintaan, olla rakentamassa ja toteuttamassa sitä. Jokaiselle halukkaalle löytyy varmasti tekemistä.

Tulevaisuudessa muutoksia voi tulla lisää, kun koko kirkko alkaa rakentua yhtymämallin pohjalle. Myös kuntasektorin ratkaisut vaikuttavat.

– Siksi olen yrittänyt pitää keskusteluyhteyttä yllä Tampereen ja naapuriseurakuntien välillä.

Ilveskosken rakentava ja aktiivinen ote on otettu ilolla vastaan myös naapuriseurakunnissa.

– Matin kanssa on helppoa tehdä yhteistyötä sillä hän kuuntelee naapuriseurakuntien toiveita. Hänellä on pitkä ja vankka työkokemus, josta on ollut meille tarvittaessa tukea, sanoo Pirkkalan kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth.

Silfverhuth toivoo, että sama vahva yhteishenki jatkuisi myös tulevaisuudessa.

Sitä toivoo myös Ilveskoski, joka jättää seuraajalleen ja seurakuntayhtymälle testamenttina toiveen yhteistyön ja yhteishengen rakentamisesta.

Juttu perustuu Tampereen seurakuntien tiedotteeseen.

Kuva: Hannu Jukola

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeliAteistien henkisyys tunnistaa rituaalien merkityksen
Seuraava artikkeliRuotsalaiset vahvasti uskonnollisesti sitoutuneita

Ei näytettäviä viestejä