Maata Näkyvissä -tapahtuma herättää vahvoja tunteita puolesta ja vastaan

Pohjoismaiden suurin kristillinen nuorisotapahtuma Maata Näkyvissä panostaa tänä vuonna erityisesti yhteisöllisyyteen. Turkuun odotetaan ensi viikonloppuna jälleen noin 25 000 nuorta, joita on kannustettu tutustumaan ja solmimaan yhteyksiä sosiaalisen median kautta jo ennakkoon.

Tapahtuman järjestävät Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (Sley) ja Turun evankelis-luterilaiset seurakunnat. Käytännön töihin osallistuu 1 300 vapaaehtoistyöntekijää. Festarit järjestetään jo 32. kerran.

Tapahtuma jakaa seurakuntien nuorisotyössä vaikuttavien mielipiteitä, koska Sleyn kanta naispappeuteen ja samaa sukupuolta olevien liittoihin on kielteinen.

”Kristus ja armo ylittävät teologiset erimielisyydet”

Keravalla yli 20 vuotta nuorisotyönohjaajana työskennellyt ja nyt papiksi Järvenpäähän päätynyt Petri Repo on aina arvostanut Maata Näkyvissä -festareita ja kuljettanut sinne seurakuntanuoriaan.

Hän ymmärtää joidenkin työntekijöiden kritiikin sitä kohtaan, että festareilla ei ole messua toimittamassa tai muissakaan työtehtävissä naispappeja. Revon mukaan naispappeuden vastustus ei kuitenkaan tilaisuuden puheissa kuulu.

– Mielestäni nuoria voi viedä tapahtumaan, jossa saarnataan Kristusta ja armon evankeliumia, vaikka olisi joistakin asioista järjestäjien kanssa eri mieltä.

Repo harmittelee sitä, että festareille lähtemisen tai lähtemättä jättämisen päätös on monissa seurakunnissa hengellisen kädenväännön tulosta.

– Pitäisi ajatella ensi sijassa sitä, mikä on nuorelle hyväksi. On surullista, jos nuoret jäävät paitsi isosta yhteisestä kokemuksesta työntekijöiden teologisten erimielisyyksien vuoksi.

– Samalla silti ymmärrän, että joidenkin mielestä tapahtuman puheet ovat liian konservatiivisia, Repo pohtii.

Revon kanssa festareilla kulkeneet nuoret ovat olleet pääasiassa tyytyväisiä tapahtumaan. Joidenkin mielestä musiikki on tosin ollut liian yksipuolista.

”Lakihenkinen moraaliopetus voi pilata elämästä vuosia”

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan pitkäaikainen nuorisopappi Heikki Karasti ei ole koskaan osallistunut nuortensa kanssa Maata Näkyvissä -festareille. Suurin syy on festareiden kielteinen suhtautuminen naispappeuteen. Muutkin seikat mietityttävät Karastia.

– Vaikka osallistuminen olisi osalle nuorista vain bailaamista, niin samalla he kuitenkin altistuisivat lakihenkiselle moraaliopetukselle, jossa nuorta manipuloidaan elämään ulkoa määrättyä elämää, jota hän ei ehkä oikeasti haluaisi elää.

Karastia harmittaa, että Sleyn opetuksessa ei luoteta ihmisten omaan moraalitajuun. Myöskään viesti siitä, että syntinen ja huono kelpaa Jumalalle, ei aina välity.

– Jos nuori elää ulkoisten moraalisäännösten vuoksi tiukkaan säädeltyä elämää, monet kalliit vuodet hänen elämästään saattavat pilaantua.

Vaikka tiukka vaihe olisi vain vaihe, se saattaa Karastin mukaan jättää jälkeensä syvää katkeruutta kirkkoa ja kristinuskoa kohtaan.

Karasti ymmärtää, että pienissä pitäjissä, joissa koko ikäluokka voi olla kooltaan vain 10–20 henkeä, kaivataan yhteyttä laajempiin joukkoihin. Hän kannustaa seurakuntia luomaan omia alueellisia juhlia ja kokoontumisia.

Mikkelissä ovat toimineet hyvin kerran kuukaudessa järjestettävät seurakuntanuorten leirit, joille osallistuu parhaimmillaan satakunta nuorta.

Kolme syytä käydä Maata Näkyvissä -festareilla

Petri Revolla on kolme perustetta sille, miksi hän on halunnut viedä nuoria Maata Näkyvissä -festareille.

Ensinnäkin hänestä on hienoa, että nuoret saavat valtakunnallisen ja kansainvälisen näkökulman kristinuskoon. Perspektiivi laajenee.

– On hyvä, että nuoret näkevät paljon muita nuoria, jotka haluavat olla kristinuskon kanssa tekemisissä. He oivaltavat, että usko ei ole vain meidän seurakunnan nuorten juttu, vaan jotakin paljon isompaa.

Toiseksi festarit pitävät yllä ja elvyttävät kristillistä nuorisomusiikkia. Repo on havainnut gospelin menettäneen merkitystään nuorten parissa viime vuosina.

– Kysyin viime kesänä yhden seurakunnan nuorilta, mitä hengellisiä bändejä he kuuntelevat. He eivät osanneet nimetä ainoatakaan yhtyettä! Maata Näkyvissä -festareilla nuoret pääsevät tutustumaan eri bändeihin ja osaavat bongata niitä sitten vaikka Spotifysta.

Kolmanneksi Repo arvostaa sitä, että festareilla pidetään kiinni raamattuopetuksesta, puheista ja muusta hengellisestä annista.

Pingistä, lavakarismaa ja talkoilua

Musiikinkuuntelun ja oleilun lisäksi Maata Näkyvissä -festareilla voi tänä vuonna osallistua seurakuntien pingisturnaukseen tai nousta esiintymään Open Stage -lavalle. Sekä pingisturnauksen finaali että avoimen lavan parhaimmisto nähdään päälavalla täyden Gatorade Centerin edessä. 

Käytävillä tulee kulkemaan talkoolaisia, jotka yrittävät saada syrjään vetäytyviä nuoria mukaan.

– Tavoitteemme on, että jokainen nuori kokisi olevansa tärkeä osa isoa kokonaisuutta ja ettei kukaan kokisi olevansa ulkopuolinen, sanoo Sleyn nuorisotyön johtaja Juha Heinonen festareiden tiedotteessa.

Tapahtuma lähti liikkeelle vuonna 1984 menehtyneen turkulaisen lukiolaispojan pienehkönä muistojuhlana. Sittemmin se on kasvanut suureksi tapahtumaksi, joka on pitänyt pintansa muiden gospel-festareiden ja suurten nuorisotapahtumien hiipuessa ja kuollessa.

Edesmenneitä nuorisotapahtumia ovat esimerkiksi Sleyn Musamessut, Kouvolan Vappugospel sekä Suomen Raamattuopiston vappu- ja adventtitapahtumat. Entisistä loistonpäivistään ovat kovasti kutistuneet myös Kirkon nuorisopäivät, jotka tunnetaan nykyisin nimellä Yhden hinnalla.

Kuva: SPixels.com/ Maata Näkyvissä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSanan seppä -sovellus elävöittää reformaation
Seuraava artikkeliHelsinki kampanjoi välinpitämättömyyttä vastaan – tutkijan mukaan vanhempien läsnäolo lisääntynyt

Ei näytettäviä viestejä