Mäkinen HS:lle: Kullakin uskonnolla omat pyhät tilat

Mkinen_Karipiispa205Helsingin Sanomat muistuttaa sisäministeriön huomauttaneen hiljattain, että länsimaissa on viime aikoina keskitytty ulkoa tulevien uhkien torjuntaan. Oman yhteiskunnan väkivallalle altistavat tekijät ovat jääneet huomaamatta. Näitä ovat muun muassa työttömyys, mielenterveysongelmat ja syrjäytyminen.

– Pahaa ei voi ulkoistaa, eikä siltä voi suojautua rakentamalla muureja itsemme ympärille. Jos haluamme luoda turvallisuutta, meidän on luotava oikeudenmukaisuutta. Niin Suomessa kuin maailmallakin, arkkipiispa Kari Mäkinen kommentoi lehden haastattelussa 2.10. sunnuntaina.

Mäkinen lisäisi mieluummin kuin karsisi voimavaroja esimerkiksi maahanmuuttajien vastaanottamiseen ja kotouttamiseen. Miten suvaitsemista voitaisiin lisätä, Helsingin Sanomat kysyy. Ilmenee, ettei Mäkinen halua käyttää koko suvaitsevaisuus-käsitettä. Hän näkee sen ylhäältä katsovana.

– Jokainen ihminen ansaitsee tulla otetuksi todesta ihmisenä, ei vain kulttuurinsa tai uskontonsa edustajana.

Lehden mukaan Mäkinen ei välittäisi haastattelussa puuttua kirkkoa koskevaan ”pintajulkisuuteen”, kuten saavatko toisuskoiset käyttää seurakuntien tiloja. Mäkisen mukaan tällaiset asiat vievät helposti sivuraiteille kirkon tehtävän ytimestä.

Haastattelun rinnalle on kuitenkin koottu Mäkisen HS:lle aiemmin tai tässä haastattelussa ilmaisemia kantoja kirkkoon liittyviin ajankohtaisiin asioihin.

– Pyhät tilat ovat kullakin uskonnolla omansa ja omanlaisensa. Sitä pitää kunnioittaa eikä sekoittaa. Vieraanvaraisuus on toinen asia. Se kuuluu kristillisyyteen, Mäkinen kommentoi kirkon tilojen vuokraamista esimerkiksi islamilaisille seurakunnille.

Kysymys herätti kesällä runsasta keskustelua Helsingin piispan Irja Askolan kommentoitua asiaa niin ikään Helsingin Sanomille.

Lue Helsingin Sanomien nettiversio arkkipiispa Mäkisen haastattelusta

Lue myös: Askola HS:ssä: Seurakunnan tilojen antaminen muslimien käyttöön mahdollista

Timo Vasko: Tila-asioissa aloitteen tultava muslimeilta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLasten iltarukousperinne halutaan elvyttää virtuaalisesti
Seuraava artikkeliTutkimus selvittää miten suomalaiset kokevat hiljaisuutta

Ei näytettäviä viestejä