Heinäkuun lopussa ensi-iltansa saanut kristillinen lastenelokuva JP ja murtovaras on saavuttanut valtakunnallista mediahuomiota ujostelemattomalla kristillisellä sanomallaan.
Sanoma on tämä: Milloin tahansa voi rukoilla ja Jeesus auttaa.
Elokuvan tuottaja Samuel Grönholm ja koko tiimi ovat ihmeissään elokuvan saamasta suosiosta ja huomiosta. Joukkorahoituksella tehty filmi pyörii parhaillaan muun muassa Finnkinon ja Biorexin elokuvateattereissa. Ensimmäisenä viikonloppuna se oli 10. katsotuin elokuva. Filmiä levittää Black Lions Pictures Oy.
Helsingin Sanomissa tiistaina 4.8. julkaistussa jutussa annettiin ymmärtää, että katsojia olisi syytä varoittaa elokuvan kristillisestä sisällöstä. Tämän jälkeen Finnkino täydensi elokuvan esittelyä sivuillaan seuraavasti: ”Jännittävissä tilanteissa lapsikolmikko Olli, Ruttu ja Minni laittavat käytäntöön seurakunnan kesäleirillä oppimaansa ja rukoilevat Jeesukselta apua. Näin elokuvassa käsitellään lapsenmielisesti myös kristillisiä teemoja, kuten uskoa ja rukousta.”
Kun kaverusten Ollin (Nooa Rönkkö), Ruttun (Veikka Huttunen) ja Minnin (Kerttu Huovinen) kotikunnassa Sallikkalassa tapahtuu asuntomurtojen sarja, lapset pääsevät yllättäen rosvon jäljille. Rikoksia ratkovan ryhmän nimeksi valitaan Jeesuksen Poliisit.
Elokuvaa ei ole mediassa pelkästään kehuttu, vaan sitä on kuvattu muun muassa harrastelijamaiseksi ja sympaattisen kömpelöksi.
– Olihan se alun perinkin selvää, että emme pysty tekemään tästä viiden tähden elokuvaa, eikä elokuvateatterilevitys ollut edes tavoitteena. Mutta tarina on yksinkertaisuudessaan ihastuttava ja kertomisen arvoinen. Teimme pienillä resursseilla parhaamme, Grönholm toteaa.
Elokuvan syntytarina alkaa Pohjois-Savosta Lapinlahden helluntaiseurakunnasta, jonne Samuel Grönholm tuli nuorisotyöntekijäksi saatuaan elokuva-alan opinnot päätökseen. Seurakunnassa hän tutustui alakoulun opettaja Tytti Saloon, joka kertoi, että hänellä on pöytälaatikossa lastendekkari, josta voisi saada elokuvankin.
Kun kirja JP ja murtovaras julkaistiin (Päivä 2019), Grönholm innostui. Lapinlahden helluntaiseurakunnasta löytyi elokuvalle myös ohjaaja Jani Korhonen.
– Tytille ja Janille tämä oli ensimmäinen elokuvaprojekti. Näyttelijöitä etsittiin muun muassa Facebook-ilmoituksilla ja heidät valittiin koekuvauksilla, Grönholm kertoo.
Sponsoreita löytyi yllättäen enemmän kuin hän oli arvellut ja kymppitonnin budjetti kuusinkertaistui. Tämä teki mahdolliseksi kokeneen säveltäjä-äänisuunnittelijan, äänittäjän, valaisijan ja leikkaajan palkkaamisen, Samuel Grönholm luettelee.
– Rukoilimme tuotannon alusta loppuun ja saimme kokea monia rukousvastauksia. Lapinlahdella oli viime kesänä neljä viikkoa kestäneiden kuvausten aikana lähes koko ajan sopivat säät ja porukka pysyi terveenä. Kyllä tästä jäi elokuvan tekemisen nälkää.
Elokuvan traileri on katsottavissa tästä.
Toimittajan kommentti:
JP ja murtovaras -elokuvan juoni on simppeli, mutta huumori ja tiivis tunnelma pitävät aikuisenkin mielenkiinnon yllä koko reilun tunnin, jonka elokuva kestää. Leffa jättää jälkeensä iloisen ja kiitollisen mielen. Se saa ajattelemaan, että hyvää lapsuutta on maailmassa vielä paljon jäljellä.
Kristillisyys on elokuvassa avointa ja raikasta, eikä sitä ole liikaa. Lapsinäyttelijät tulkitsevat uskoon liittyviä tunteita ja asenteita mielenkiintoisesti ja uskottavasti. Monet repliikit kuulostavat liian kirjallisilta ja suurin osa kohtauksista maistuu näyttelemiseltä. Kokonaisuus ei kuitenkaan kaadu kotikutoisuuteen, koska kuvan ja äänen takana on riittävästi hyvän tason ammattilaisia. Miltähän vahva Savon murre olisi mahtanut kuulostaa?
Moni katsoja ilahtuu varmasti elokuvan kuvaamasta viisaasta vanhemmuudesta, jossa uskalletaan asettaa myös rajoja. Lämpimässä leffassa rosvokin on saanut valkokankaalle myötätuntoa herättävän hetkensä.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä