Mediakiinnostus ajanut vanhoillislestadiolaiset ahtaalle

Hnninen_Tuomas205Kotimaa. Mutta myös liikkeen johto on saanut osansa mediamyllytyksestä – ja ottanut siitä myös opikseen, sanoo Rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen pääsihteeri Tuomas Hänninen
Kotimaa24:lle, joka esitti kolme kysymystä.


Miten viime aikainen mediamyllytys on vaikuttanut


liikkeen johtoon?

– Henkisesti raskas mediajulkisuus on ohjannut hallintoa avoimeen ja kriittiseen keskusteluun ja pakottanut arvioimaan toimintatapojamme viestinnässä. Media on välittänyt oikeaa tietoa ja on kirjoitettu aiheesta mutta selkeästi väärän ja valheellisen tiedon välittyminen julkisuuteen on ollut erityisen vaikea hyväksyä. Totuuden puolustaminen on vaikeaa. Mielestäni kristityn arvomaailmaan ei kuulu se että olemattomin tiedoin ja pelkkien huhujen perusteella pyritään mustamaalataan yksilö tai koko organisaatio.  Tai että riitoja selvitellään julkisesti ja jopa nimettömänä.


Onko mediamyllytyksessä mitään hyvää tai myönteistä?

– Ikävien asioiden julkitulo ja mediajulkisuus on ohjannut meitä myös nöyryyteen. Avoin ja rehellinen keskustelu on keskuudessamme lisääntynyt ja kulissejakin on kaadeltu. Haluamme oppia että pahuutta ei tule koskaan eikä missään puolustella, salata tai yrittää selittää kiertoilmaisuin hyväksi. Julkisuudesta on myös seurannut se iloinen asia että joidenkin ihmisten mielenkiinto vanhoillislestadiolaisuuteen on herännyt. Tultuaan seuroihin ”usko on syntynyt kuulemisesta” ja jotkut ovat löytäneet sisimpäänsä Jumalan valtakunnan joka on vanhurskautta, rauhaa ja iloa.


Eletääkö vl-liikeessä nyt murroshetkiä, onko ilmassa uusia avauksia, toimintatapoja? Tai miten kuvailisit liikkeen sosiologisen asemoinnin kannalta nykyistä tilannetta?

– Koetut asiat ovat opettaneet yhteisöämme elämään entistä tiiviimmin osana yhteiskuntaa ja tukeutumaan sen auttamisjärjestelmiin. Rauhanyhdistysten perustehtävä on vain hengellinen. Muissa kriiseissä apu haetaan viranomaisilta. Haluamme herätellä ja kannustaa keskuudessamme ihmisiä toteuttamaan hyvään yhteisöelämään kuuluvaa lähimmäisen diakoniaa. Suomessa tapahtuneiden perhetragedioiden yhteydessä on todettu että yhteisöllisyyden vaaliminen oikeissa asioissa on arvokas asia. Samalla meidän on varottava tiiviiseen hengelliseen yhteisöön mahdollisesti syntyviä vääriä piirteitä.

Lue juttu ”Piiritetty yhteisö” torstaina 14.6. ilmestyvästä
Kotimaa
-lehdestä. Siinä kerrotaan minkälaisten paineiden kohteeksi vanhoillislestadiolaisen liikkeen rivijäsenet ovat joutuneet.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEx-pääministeri ei saa viisumia Kiinaan KMN:n kokoukseen
Seuraava artikkeliDuudsoneille kirkon mediatukea

Ei näytettäviä viestejä