Sitran megatrendilistauksessa 2016 puhutaan geotaloudesta, keskinäisriippuvuudesta, teknologiasta ja kestävyyskriisistä.
Listauksessa tarkastellaan maailman ja Suomen kehitystä kolmen muutosvoiman kautta: kiihtyvällä tahdilla kehittyvän teknologian, globaalin ja arkisen keskinäisriippuvuuden sekä luonnonvaroihin ja ilmastonmuutokseen liittyvän kestävyyskriisin kautta.
Esiin nostetaan termi geotalous (geo-econiomics), joka liittyy globalisaation, maailmankaupan ja geopoliittisen voimapolitiikan yhteen nivoutumiseen.
”Vaikka meneillään on myös useita verisiä väkivaltaisia konflikteja ja inhimillisiä tragedioita, globaalit taistelut käydään pääasiassa talouden kentällä”, todetaan Elina Kiiski Katajan kirjoittamassa taustamuistiossa.
”Geotalous onkin sekä globalisaation antiteesi että suurin voitto. Se on osoittanut, mikä suuri voima keskinäisriippuvuudella on liittyen yhteisiin etuihin. Uhka joutua ulos suljetuksi yhteisöstä hillitsee aidosti myös konflikteja”, muistiossa todetaan.
Maailmaan vaikuttaa globaali keskinäisriippuvuus. Samaan aikaan, kun korostetaan globaalia ulottuvuutta erityisesti talouden alalla, kansalliset ja protektionistiset voimat nostavat päätään. Oikeistopopulismisi liittyy osaltaan myös globalisaation kritiikkiin.
”Myös uskonnollisissa ja kulttuurisissa liikkeissä on nähtävissä vastareaktioita globalisaatioon”, todetaan Megartendit 2016 -muistiossa.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Megatrendi: Siirtyminen moninapaiseen totuuksien maailmaan
Ilmoita asiavirheestä