Mekan pyhiinvaellukselle parikymmentä suomalaista

Mekka_Kaaban_kivi420

Muslimien Mekan pyhiinvaellus käynnistyy perjantaina 4. marraskuuta. Mekan pyhään kaupunkiin vaeltaa joka vuosi noin kolme miljoonaa muslimia. Suomesta pyhiinvaeltajia lähtee matkaan vuosittain parikymmentä, arvioi oman matkansa jo suorittanut helsinkiläinen Monir Amar.

– Kun näin Kaaban ensi kerran, kaikki muu unohtui ja itku purkautui ulos, Amar sanoo.

Amar on hadji, pyhiinvaelluksen Mekkaan suorittanut muslimi. Pyhiinvaellus on yksi islamin uskon viidestä peruspilarista ja jokaisen joka vain kykenee, tulee se tehdä. Tänä vuonna pyhiinvaellus alkaa perjantaina 4.11. ja päättyy sunnuntaina 6.11. alkavaan Ìd al-adha juhlaan. Varsinaisen pyhiinvaelluksen jälkeen monet jatkavat vielä matkaa Medinaan profeetan haudalle.

 Pyhiinvaellus tehdään islamilaisen kalenterivuoden viimeisenä kuukautena ja joka vuosi noin kolme miljoonaa muslimia täyttää tämän velvollisuuden.

Monir Amar teki pyhiinvaellusmatkansa vuonna 2004 ruotsalaisen ryhmän mukana.

– Oli sykähdyttävää nähdä paikan päällä, miten muslimit kaikkialta maailmasta tulevat sinne. Se on haaveiden täyttymys ja monet joutuvat säästämään matkaa varten koko elämänsä ajan, sanoo Amar.

Matka ei ole halpa, Suomesta lähtijöille kuluja kertyy helposti kolmekin tuhatta euroa. Saudi-Arabia myöntää pyhiinvaeltajille erityisviisumin, johon tarvitaan suositus omasta moskeijasta ja lääkäriltä todistus terveydentilasta. Heikkokuntoinen ei monipäiväisestä vaelluksesta selviä. Pyhiinvaeltajien valtavan määrän vuoksi Saudi-Arabia on määrännyt islamilaisille maille kiintiön, esimerkiksi Egyptistä voi vuosittain tulla Mekkaan 85 000 pyhiinvaeltajaa.

Toinen merkittävä kokemus Monir Amarille oli Arafat -vuorella vietetty päivä.

– Silloin rukoillaan koko päivä ulkona, rukoillaan kaikkien ihmisten puolesta, olivat he sitten muslimeita tai eivät. Minäkin rukoilin kaikkien työtovereideni puolesta, kertoo Amar.

 – Pyhiinvaellukselta palaa kotiin uusi ihminen. Jumala on antanut kaikki entiset synnit anteeksi. Tuntui kuin olisin ollut vastasyntynyt ihminen, kuvailee hadji Monir Amar.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliViisi hautakivien symbolia
Seuraava artikkeliSuomalaisten Haitiin rakentamalle puukoululle designpalkinto

Ei näytettäviä viestejä