Malmin seurakuntaneuvosto on valinnut Helsingin Malmin seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi oman seurakunnan hallintopapin ja eteläisen alueen johtavan papin Elina Perttilän.
Neuvosto valitsi Perttilän kirkkoherraksi ensimmäisellä äänestyskierroksella kokouksessaan 9.11. Vaalissa annettiin yhteensä 17 ääntä, joista Elina Perttilä sai 13 ääntä ja Lopen seurakunnan kirkkoherra Tuomas Hynynen 4 ääntä.
Kaikkiaan hakijoita kirkkoherraksi oli seitsemän. Heistä viime vaiheessa olivat mukana Perttilän ja Hynysen lisäksi Helsingin yliopiston oppilaitospappi Laura Mäntylä ja Vantaan seurakuntayhtymän yhteisen seurakuntatyön johtaja Kirsi Rantala.
Seurakuntaneuvoston esityksessä Perttilästä todettiin, että hänellä on hyvät edellytykset kokemuksen, koulutuksen ja hakuprosessissa ilmaistun työotteen ja johtamisvision perusteella johtaa maamme kolmanneksi suurinta seurakuntaa.
Elina Perttilä, 46, on koulutukseltaan teologian tohtori. Hän on kotoisin Jyväskylästä, käynyt lukion Savonlinnassa ja asuu nyt perheineen Järvenpäässä. Perttilä vihittiin papiksi 2003 Mellunkylän seurakuntaan (nykyinen Helsingin Mikaelinseurakunta).
Vuodesta 2013 lähtien Elina Perttilä on työskennellyt Malmin seurakunnassa, ensin seurakuntapappina Jakomäessä ja vuodesta 2018 lähtien johtavana aluepastorina eteläisen alueen eli Pihlajamäen, Pihlajiston, Viikin ja Viikinmäen alueella. Vuodesta 2019 Perttilä on toiminut aluepastorin tehtävän lisäksi Malmin seurakunnan hallintopappina.
Perttilä on lisäksi toiminut raamatuntutkijana Helsingin yliopistossa ja opettajana Diakonia-ammattikorkeakoulussa. Hän väitteli vuonna 2013 teologian tohtoriksi aiheenaan koptinkielinen 1. Samuelin kirjan käännös.
Iso seurakunta mahdollistaa moniäänisyyden
Elina Perttilä kertoo Kotimaalle olevansa valinnan jälkeen hämmentynyt ja innostunut.
– Kirkon rekrytointiprosessit ovat joskus pitkitä ja kestää hetken, että tajuaa sen olevan päätöksessä. Olen iloinen, että saan jatkaa sitä työtä ja suuntaa, mitä olemme Malmilla aloittaneet.
Perttilä tunnustautuu suurten seurakuntien kannattajaksi, sillä ne mahdollistavat moniäänisyyden, kehittämisen ja erilaisuuden.
– Pienissä seurakunnissa joudutaan keskittymään ja karsimaan, jolloin on vaikeampi vastata kaikkien seurakunnan jäsenten tarpeisiin ja toiveisiin. Isossa seurakunnassa on mahdollista esimerkiksi profiloida messuja eri kirkoissa. Juuri tätä olemme Malmilla tekemässä.
Perttilä sanoo myös olevansa eri mieltä kirkollisesta hokemasta, että messu on seurakunnan elämän keskus.
– Messu ei ole seurakunnan elämän keskus, vaan kolmiyhteinen Jumala, ja messu on yksi tapa ilmentää tätä. Ymmärrän kyllä, mistä ajatus messun pitämisestä keskuksena nousee, mutta se on työntekijäkeskeinen ajatus eikä totta ainakaan Helsingissä. Seurakuntalaisia ei voi arvottaa sen mukaan, käyvätkö he sunnuntain jumalanpalveluksessa vai eivät. Esimerkiksi perhekerhoja ja messuja ei saa asettaa vastakkain.
Perttilä viittaa tutkimukseen, jonka mukaan vain kuusi prosenttia Malmin seurakunnan alueen ihmisistä odottaa seurakunnalta perinteistä kokoavaa toimintaa.
– Malmin seurakunnan tunnuslause on ”Älä pelkää”. Se mahdollistaa monta näkökulmaa ja toimintatapaa.
Malmin seurakunnan kirkkoherran virka tuli avoimeksi, kun sitä viisi vuotta hoitanut Heikki Arikka valittiin Länsi-Suomen Diakonialaitoksen säätiön ja Diakon Palvelut -konsernin toimitusjohtajaksi kesäkuussa 2021.
Elina Perttilä aloittanee virassa alkukeväällä 2022. Siihen asti vt. kirkkoherrana toimii Kaisa Heininen.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
”Messu ei ole seurakunnan elämän keskus” – Elina Perttilä Helsingin Malmin kirkkoherraksi
Ilmoita asiavirheestä