Seurakunnat näkevät eri tavoin sen, miten ne osallistuvat We see you Migri -kampanjaan. Maaliskuun alussa ainakin yhdeksän seurakuntaa ilmoitti osallistuvansa siihen eli lukevansa ääneen päätöksiä, joita Maahanmuuttovirasto on antanut turvapaikanhakijoille. Tuolloin todettiin, että päätöksiä luetaan esimerkiksi kärsimyksen sunnuntain messussa 2.4.
Tämänhetkisten tietojen mukaan päätöksiä luetaan ainakin 36 seurakunnassa. Kolmannes niistä sijaitsee pääkaupunkiseudulla.
Seurakunnat ovat kuitenkin tehneet erilaisia linjauksia siitä, luetaanko päätöksiä messussa vai muissa tapahtumissa.
Porin Teljän seurakunnassa kielteisiä päätöksiä luetaan erillisessä illassa torstaina 6.4. Mukana tapahtumassa on myös paikallinen Rakastajat-teatteri. Kirkkoherra Kaisa Huhtalan mukaan tilaisuudessa on tarkoitus pysähtyä ihmisen kärsimyksen ja Jeesuksen kärsimystien äärellä.
Messussa päätöksiä ei lueta, sillä Huhtalan mukaan se on varattu Jumalan Sanaa ja yhteistä rukousta varten.
– Kielteisen turvapaikkapäätöksen käsittelyn paikka on messussa esirukouksessa ja toivottavasti kantaa ottavassa saarnassa.
Pirkkalan seurakunnassa on määrä lukea päätöksiä ainakin iltakirkossa, kertoo kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth.
– Meillä on tarkoituksena nostaa iltakirkossa tämä teema esiin. Turvapaikanhakijoiden kertomukset ovat osa esirukousta. Niitä saatetaan nostaa esiin myös saarnan tai puheosuuden yhteydessä. Asiaa nostetaan esiin myös mahdollisesti toisen jumalanpalveluksen saarnassa.
Silfverhuthin mukaan päällimmäisenä ajatuksena ei ole syyllistää esimerkiksi Maahanmuuttoviraston työntekijöitä, vaan ”nostaa ääni kärsimykselle ja todellisuudelle”.
– Moni on saanut mielikuvan, että kirkko lähtee tuomitsemaan päätökset tehneitä. Se on haaste tälle kampanjalle.
Silfverhuth ihmettelee, että hanke on nähty kirkon politikointina.
– Se on kapea näkökulma. Millainen käsitys meillä on jumalanpalveluksesta, jos tällainen työnnetään kategorisesti jumalanpalveluksen ulkopuolelle? Onko niin, että sinne ei saisi tuoda ihmisten yhtä todellisuutta? Minulle jumalanpalvelus on sellainen, että siellä on myös rosoisia ja vaikeita asioita esillä. Jumalanpalvelus ei ole irrallaan maailmasta.
Kuva: Matti Karppinen. Turvapaikanhakijoita vastaanottokeskuksessa Kirkkonummen Evitskogissa 2015.
Lue myös:
Pääkirjoitus: Jumalanpalvelus ei ole oikea paikka kritisoida Maahanmuuttovirastoa
”Miltä mahtaa tuntua virkamiehistä” – Kansanedustaja kritisoi seurakuntia politikoinnista
Aamulehti: Seurakunnat lukevat kielteisiä turvapaikkapäätöksiä jumalanpalveluksissa
Ilmoita asiavirheestä