Maailmanlaajuinen Yhdistynyt metodistikirkko on jakautumassa. Piispoista ja kirkon johtajista koostuva erilaisia näkemyksiä edustava 16-henkinen ryhmä on laatinut sopimusesityksen, joka menee vielä kirkon ylimmän päättävän elimen eli Yleiskonferenssin hyväksyttäväksi. Asiasta kertovat metodistikirkon UM News ja uutispalvelu CNN.
CNN:n mukaan samaa sukupuolta olevien vihkiminen avioliittoon ja LGBTQ-ihmisten vihkiminen papiksi on hiertänyt metodistikirkkoa 48 vuotta. Nyt kiistassa on savutettu lakipiste.
Protocol of Reconciliation & Grace Through Separation -sopimusesitys näyttää nyt UM Newsin mukaan vakavasti otettavalta ja todennäköiseltä tieltä eteenpäin. Sen laatimiseen ovat osallistuneet kirkon vaikutusvaltaiset ja merkittävimmät ryhmittymät.
Sopimus säilyttäisi Yhdistyneen metodistikirkon, mutta tarjoaisi konservatiivista käsitystä edustaville seurakunnille mahdollisuuden uuden tunnustuskunnan perustamiseen. Irtaantuva ryhmä saisi mukaansa kirkon varoista lähes 22,5 miljoonaa euroa ja mukaan tulevien paikallisten seurakuntien omaisuuden.
– Tämä esitys tarjoaa tien, joka myöntää eroavaisuutemme, kunnioittaa kaikkia prosessissa mukana olevia ja armollisesti sallii meidän jatkaa missiotamme tehdä ihmisistä Jeesuksen opetuslapsia maailman muuttamiseksi vaikkakin erilaisin ilmaisukeinoin, New Yorkin vuosikonferenssin piispa Thomas Bickerton kommentoi esitystä.
Metodistikirkon hallinto rakentuu globaalisti eritasoisille konferensseille lähtien seurakuntakonferenssista ja päätyen yleiskonferenssiin. Suomen Metodistikirkko koostuu suomenkielisestä ja ruotsinkielisestä vuosikonferenssista ja kuuluu ylemmällä tasolla Pohjois-Euroopan, Baltian ja Euraasian maiden keskuskonferenssiin.
Mukana sopimusprosessissa ollut Pohjoismaiden ja Baltian hiippakunnan piispa Christian Alsted toteaa Suomen Metodistikirkolle kirjoittamassaan tervehdyksessä, että kirkon hajaantuminen tulee olemaan kivuliasta. Aikaan saatu sopimus kuitenkin hänen mukaansa takaa rauhallisen ja arvokkaan päätösprosessin, jonka avulla kirkko pääsee eteenpäin.
”Toivon ja rukoilen, että sovitteluryhmän ehdotus voisi tuoda helpotusta kipuun, jota olemme aiheuttaneet toinen toisellemme, ja että se vahvistaisi kirkkoa kokonaisvaltaisesti omistautumaan tehtävälleen, vaikka se toteutuisi erilaisissa olosuhteissa”, Alsted kirjoittaa.
Kuva: Olli Seppälä. Metodistikirkko Helsingissä.
Ilmoita asiavirheestä