Mieleen jäivät eväät ja kaverit – Sippolassa juhlistettiin lapsityötä

Kouvolassa Sippolan seurakuntatalolla ja kirkonmäellä riitti sunnuntaina vilskettä, kun 70 vuotta Suomessa jatkunutta lapsityön perinnettä juhlistettiin noin parinsadan osanottajan voimin.

Perheen pienimmät pääsivät estradille perhekirkossa, jonka toteutuksen oli suunnitellut lapsityön aluepappi Sakari Similä. Salin nurkkia koristivat neljää kirkollista juhlaa esittävät pienoisalttarit. Kirkkoseikkailun vetonaulaksi muodostui lopulta kirkon torni jyrkkine rappusineen. Päivän huipennus oli kanttorien Eliisa Pokin ja Pentti Soljen pitämä urkuesittely.

Ulkona paistoi aurinko ja sää oli tyyni, joten lasten suosikeiksi nousivat pihapiirissä poniratsastus tai kyyti rattailla. Kun välillä oli haukattu makkaraa, simaa ja munkkeja, istahdettiin kasvomaalaukseen tai ihailemaan ruotilalaisia määkijöitä. Aikuisia kiinnostivat seinille kiinnitetty päiväkerhotyön historiikki sekä kerhokuvat.

Sami Lehtomäen muistikuviin Liikkalan koulun päiväkerhosta ovat jääneet eväät, oma paikka, ja kaverit, joiden kanssa opintietä jatkettiin.

– Päiväkerholla on ollut elämälle iso sosiaalinen merkitys. Mieleen syöpyivät myös tutut hengelliset laulut.

Anjalankosken seurakunnan alueella työ alkoi 1966. Uranuurtajat olivat nuorisonohjaaja Ritva Kartimo ja tyttötyöntekijä Pirjo Halonen. Anjala ja Sippola käynnistivät toiminnan heti 1970-luvun alussa. Maila Laaksonen oli ensimmäinen työtä organisoinut naislehtori.

Juhlassa oli läsnä useita entisiä lastenohjaajia. Heistä yksi oli Marjatta Taskinen Anjalasta. Hän painotti päiväkerhon opettavan lapselle sosiaalisuuden ohella toisten huomioimista, käden taitoja, itsenäisyyttä, kuuntelemista sekä oman vuoron odottamista. Päiväkerhon valtti on se, että oppiminen tapahtuu lapsen kannalta sopivan pehmeällä tavalla.

Tapahtuman järjestämisestä kantoi päävastuun Valkealan ja Anjalankosken seurakuntien yhteinen lapsityönohjaaja Helena Kokkonen-Nurmela.

– Meillä on nyt lapsia Anjalankosken seurakunnan päiväkerhoissa vähän alle sata ja perhekerhoissa vajaa kaksisataa. Lastenohjaajat ovat myös mukana koululaisten iltapäiväkerhotoiminnassa. Kerhopisteitä on alueella kuusi.

Lasten määrä on vähentynyt, mihin on vaikuttanut muun muassa syntyvyyden lasku. Myös lasten vieminen päiväkoteihin vanhempien lähtiessä töihin on pudottanut lukuja. Myös työpaikkojen perässä on täältä muutettu pois.

– Toiminta on monipuolistunut eli nyt käydään muun muassa päiväkodeissa pitämässä pyhäkouluja. Suhteet kunnan päivähoitopuolelle ovat erinomaiset. Järjestämme myös päiväleirejä.

Kuva: Martti Kivistö. Sippolan jykevä tiilikirkko tarjosi puitteet juhlapäivän viettoon. Tässä on laulamaan kerätty lasten ohella toiminnassa mukana olleita ohjaajia.

Lue myös:

Seurakuntien päiväkerhot kokoavat 40 000 lasta, aamu- ja iltapäiväkerhoissa käy 10 000

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLappajärven uusi vt. kirkkoherra Zacharias Onditi: Tietämättömyys ruokkii rasismia
Seuraava artikkeliLuther-kirkon taideinstallaatio ilkivallan kohteena Helsingissä

Ei näytettäviä viestejä