Mies ei voinut olla seurakunnan emäntä

Lehtinen_Manu205Manu Lehtiselle emännän kunnianarvoisa titteli oli kyllä kelvannut.

– Emännän töitä tulin tänne tekemään ja minusta nimike oli oikein hyvä. Viime vuoden puolella emäntä kuitenkin vaihtui keittiömestariksi, ymmärtääkseni yleisön pienestä painostuksesta, Lehtinen kertoo.  

Lehtisellä on takanaan jo 34 vuotta ravintola-alalla, joten mistään pystymetsästä hän ei Iitin seurakuntaan tullut. Alalle opiskelu alkoi ammattikoulusta, jonka kautta hän jatkoi ravintolakouluun ja edelleen 3,5 vuodeksi YK:n rauhanturvajoukkoihin keittiöaliupseeriksi. Tämän jälkeen Lehtistä kutsui Haagan ravintolakoulun työnjohdollinen linja.

Lehtiselle on ehtinyt kertyä esimiestehtävistä 20 vuoden aikana hyvin moninainen kokemus. Ennen Iitin seurakuntaa työnantajana oli muun muassa Invalidiliiton asumispalveluyksikkö, jossa sielläkin hän työskenteli emäntänä.

-Nimike muutettiin sittemmin ruokapalveluesimieheksi. Ehkä emäntä kalskahtaa joidenkin korvaan vanhoilliselta ja tulee muuttumaan kautta linjan, mutta itse en ymmärrä, miksei miehillä ole annettu pitää emäntä-nimikettä.

Mies emäntänä on synnyttänyt monenlaista reaktiota, mutta negatiivista palautetta Lehtisen korviin ei ole kantautunut – päinvastoin. Lehtisestä emäntänä ovat pitäneet sekä asiakkaat että hän itse.

– Olen kovasti tykännyt tästä työstä. Ihmiset tulivat toki varsinkin alussa kyselemään aivan avoimesti, vaikkakin myönteisesti mielellä, että miksi olen tähän toimeen tullut, eikö miehelle olisi ollut jotain muuta paikkaa. Mutta miksipä tämä työ ei kävisi miehelle siinä missä naisellekin – ihan samalla tavalla kuin monet miehisiksi mielletyt tehtävät naisille.

Lehtisen emännyysaikana Iitin seurakunta on panostanut kotimaiseen ruokaan ja itseleivottuihin leivonnaisiin.

– Jokainenhan tuo tavallaan oman sormenjälkensä työhönsä, joten kyllä meillä on aika paljon muuttunut. Leivät, ruisleipää lukuun ottamatta ja kahvileivät teemme itse kaikki, eli emme käytä raakapakasteita emmekä valmiita tuotteita. Yleensäkin kannatan itse tehtyä ja perinteistä kotiruokaa ja muut työntekijät ovat olleet innoissaan mukana toteuttamassa tätä ajatusta.

Lehtinen on yhdessä työntekijöidensä kanssa panostanut paitsi ruokaan ja tarjoiluun, myös tilojen sisustamiseen ja koristeluun teeman ja tilanteiden mukaan.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliAsalha Puja -juhlapäivä sulki Thaimaan Suomen suurlähetystön
Seuraava artikkeliYlöjärvellä seurakuntatalo yritettiin polttaa

Ei näytettäviä viestejä