Suomessa on viimeisen 20 vuoden aikana kuollut vuosittain vajaat 50 000 ihmistä. Vuonna 2010 määrä oli 50 910, suurin 17.vuoteen.
Elinajan pidentyminen näkyy kuolleiden ikäjakauman muutoksena: 80 vuotta täyttäneiden kuolleisuus lisääntyi (2010) edellisestä vuodesta, tätä nuoremmilla kuolleisuus pysyi suunnilleen ennallaan.
Tavallisimmat kuolinsyyt 15–64-vuotiailla miehillä olivat (2010):
Alkoholiin liittyvät syyt, iskeemiset sydäntaudit (kuten sepelvaltimotauti), itsemurhat, keuhkosyöpä, aivoverisuonisairaudet, myrkytykset, hengityselinten sairaudet, tapaturmat (kaatumiset, putoamiset).
Tavallisimmat kuolinsyyt 15–64-vuotiailla naisilla olivat (2010):
Alkoholiin liittyvät syyt, rintasyöpä, itsemurhat, keuhkosyöpä, iskeemiset sydäntaudit (kuten sepelvaltimotauti), aivoverisuonisairaudet, myrkytykset, tapaturmat (kaatumiset, putoamiset).
”Työikäisten miesten sepelvaltimotautikuolemat ovat puolittuneet viimeisten parinkymmenen vuoden aikana. Alkoholiperäiset sairaudet ja alkoholimyrkytykset ovat kaksinkertaistuneet saman ajan kuluessa ja työikäisillä miehillä on alkoholikuolemia nyt selvästi enemmän kuin sepelvaltimotautikuolemia”, todetaan Tilastokeskuksen katsauksessa.
”Työikäisten naisten yleisimpiä kuolemansyitä olivat alkoholiperäiset syyt, syövät ja niistä erityisesti rintasyöpä sekä itsemurhat ja tapaturmat. 30 vuodessa naisten alkoholiperäisten kuolemien määrä on yli kaksinkertaistunut ja niiden määrä on nyt suurempi kuin naisten rintasyöpä- ja sepelvaltimotautikuolemien.”
Yli 64-vuotiaiden kuolinsyiksi tulevat myös dementia ja Alzheimerin tauti, lisäksi miehillä eturauhassyöpä.
Eri syöpämuodot yhteen laskien syöpään kuolee vuosittain hieman yli 20 prosenttia kaikista suomalaista.
Ilmoita asiavirheestä