Miikka Ruokasen johtama tutkimushanke selvittää, mitkä uskontojen arvot koskettavat Kiinassa eniten

Suomen Akatemia on myöntänyt 414 000 euroa Helsingin yliopiston dogmatiikan professorin Miikka Ruokasen johtamalle tutkimushankkeelle ”Uskonnollisten arvojen vaikutus Kiinan sosiaaliseen elämään”. Yhdessä yliopiston tarjoaman tutkimusinfrastruktuurituen kanssa koko hankkeen arvo on 600 000 euroa.

Tutkimushankkeessa toimii sekä kiinalaisia että suomalaisia tutkijoita yhteistyössä Kiinan sosiaalitieteiden akatemian, Tsinghua-yliopiston, Pekingin yliopiston, Renmin-yliopiston ja Minzu-yliopiston kanssa.

– Hanke kestää syyskuusta 2018 elokuuhun 2020. Mukana on viisi varsinaista tutkijaa Kiinasta ja Suomesta. Tutkimusta ohjaa laaja kansainvälinen ohjausryhmä, johon kuuluu uskontodialogin asiantuntijoita Kiinan ja Suomen lisäksi myös Britanniasta, Yhdysvalloista ja Euroopasta, Ruokanen sanoo Kotimaa24:lle.

Ruokanen kertoo, että tutkimushankkeen tavoitteena on selvittää, millaisia ovat ne konfutselaisuuden, buddhalaisuuden, kristinuskon ja islamin uskomukset ja arvot, jotka nykykiinalaisia koskettavat eniten.

– Tutkimme sitä, miten näiden neljän uskontotradition vaikutusvaltaiset edustajat soveltavat uskontojensa arvoja tämän päivän kiinalaisten elämään ja yhteiskuntaan. Pyrimme myös selvittämään, miksi juuri tällaiset uskomukset ja arvot ovat niin vetovoimaisia.

”Ihmiset janoavat hengellistä kulttuuria”

Miikka Ruokasen mukaan uskonnollisten arvojen vaikutus kasvaa Kiinassa kaiken aikaa.

– Materialismi, ateismi ja rahanpalvonta eivät näytä riittävän inhimillisen elämän arvopohjaksi, vaan ihmiset janoavat hengellistä kulttuuria. Eri uskonnot täyttävät uskon, maailmankatsomuksen ja moraalin tyhjiötä maassa, jossa tuhat miljoonaa ihmistä on vailla selkeää uskontoa.

– Uskontojen arvojen lisääntymistä nyky-Kiinassa ei myöskään ole vielä kattavasti tutkittu. Kyseessä on ensimmäinen tämänkaltainen hanke.

Tutkimushanke tarjoaa kiinalaisille ja Kiinalle tarkkaa tietoa ja syventynyttä ymmärrystä siitä, miten monimutkainen uskontotilanne, kulttuuri ja yhteiskunta vaikuttavat toisiinsa. Lisäksi sillä on myös rohkaiseva vaikutus.

– Kiinassa eri uskontojen diakoninen toiminta on vahvistumassa, sillä yhteiskunta ei tällä hetkellä kykene pitämään huolta heikoimmista jäsenistään. Hankkeemme rohkaisee uskontoja diakoniseen yhteistoimintaan paremman yhteiskunnan rakentamisessa.

Suomalaisen tieteen näkökulmasta tutkimushanke lisää suomalaisten tutkijoiden tietoa aiheesta.

– Tulokset syventävät ymmärtämystämme kiinalaisten vakaumuksista, minkä seurauksena osaamme paremmin kommunikoida ja toimia heidän kanssaan.

Kiinan taloudellinen, poliittinen ja kulttuurinen vaikutus kasvaa voimakkaasti niin Aasiassa, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa kuin Euroopassakin. Syvällinen Kiinan ymmärtäminen auttaakin Ruokasen mukaan hahmottamaan, mihin maailmamme on menossa.

– Kiina on äärettömän kiinnostava kiehtovine kansoineen ja kulttuureineen. Sen syvempi tunteminen rikastuttaa meitä suomalaisiakin, Ruokanen sanoo.

Kuva: Tian Qi

Lue myös:

Kiina kielsi Raamattujen ostamisen verkkokaupoista – taustalla viranomaisten ohjesääntö

Kiinan ja Vatikaanin suhteissa lähentymistä – sopimus piispojen nimittämisestä ehkä lähikuukausina

Kiinassa kirkko räjäytettiin maan tasalle – Viranomainen: Seurakunnalla ei ollut tarvittavia lupia

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKolumni: Vaeltava vainajahenki ei kummittele, kun huomaa nimikirjaimensa karsikkopuussa
Seuraava artikkeliTutkimuksen mukaan uskonnolliset ihmiset elävät noin neljä vuotta pidempään kuin ateistit

Ei näytettäviä viestejä