Uusi seurakuntayhtymä 2015 -malli tulee kirkolliskokouksen hyväksyttäväksi tänä keväänä. Malli pitää sisällään yhtymärovastin viran. Mikä on hänen roolinsa ja tehtävänsä ja miten hänet valitaan? Kirkkohallituksen seurakuntarakenteiden kehittämishankkeen projektipäällikkö Terhi Jormakka vastaa.
Kotimaa Pron kirkkoherroille tekemässä kyselyssä kävi ilmi, että uuden seurakuntayhtymän johtamismalli sekä yhtymärovastin tehtävä, rooli ja asema ovat jääneet kirkkoherroille epäselväksi. Mitkä ovat esityksen mukaan yhtymärovastin tärkeimmät tehtävät, Terhi Jormakka?
– Yhtymärovasti toimisi seurakuntayhtymän yhteisen toiminnan ja hallinnon johtajana, kirkkoherrojen hallinnollisena esimiehenä ja hallintojohtajan esimiehenä. Yhteisen toiminnan johtaminen tarkoittaa kaiken sellaisen työn johtamista, jonka seurakunnat ovat yhdessä sopineet kuuluvan yhtymän tehtäviin. Näitä saattavat olla tyypillisesti esimerkiksi sairaalasielunhoito tai perheneuvonta. Yhtymärovasti vastaisi yhdessä kirkkoherrojen kanssa myös koko yhtymän henkilöstön lomajärjestelyistä ja koordinoisi sijaistarpeita.
– Yhtymärovastin hallinnollisiin tehtäviinsä kuuluisi yhteisen kirkkoneuvoston päätösten lainmukaisuuden ja täytäntöönpanon valvominen. Yhtymärovastin vastuulla olisi myös yhtymään kuuluvien seurakuntien yhteistoiminnan edistäminen ja esimerkiksi yhtymän strategiaprosessien johtaminen.
– Yhtymärovastin tehtävistä säädetään kirkkojärjestyksessä, mutta tehtäväkenttä voi olla yhtymän koosta ja sille uskotuista tehtävistä riippuen eri laajuinen. Tarvittaessa yhtymärovastit hoitaisivat myös piispojen heille delegoimia tehtäviä eli nykyisten lääninrovastien töitä.
– Koska yhtymärovasti määritellään koko yhtymäorganisaation johtajaksi, uusi malli vahvistaa seurakuntayhtymien pastoraalista johtamista.
Kuinka pitkä on yhtymärovastin virkakausi?
– Yhtymärovastin virka täytetään neljän vuoden määräajaksi. Nelivuotiskausien määrää ei ole rajattu, joten sama henkilö voidaan haluttaessa valita virkaan uudelleen. Yhtymärovasti voi olla joko osa-aikainen tai kokoaikainen.
Miten yhtymärovasti valitaan?
– Yhtymärovastin valintatapa riippuu siitä, olisiko perustettu virka kokoaikainen vai osa-aikainen.
– Kokoaikaisen yhtymärovastin valintaan sovelletaan kirkkoherran välillistä vaalia koskevia säännöksiä. Käytännössä siis tuomiokapituli julistaa viran haettavaksi ja antaa seurakuntayhtymälle lausunnot hakijoista ja vaalin toimittaa yhteinen kirkkovaltuusto.
– Jos yhtymärovastin virka määritellään seurakuntayhtymän perussäännössä osa-aikaiseksi, tuomiokapituli määrää yhden seurakuntayhtymään kuuluvien seurakuntien kirkkoherroista yhtymärovastiksi.
Kuva: Minerva Seppälä
Ilmoita asiavirheestä