Usein sanotaan, että avioliitoista puolet päättyy eroon. Nyt lauseen paikkansapitävyyttä ei tarvitse enää arvuutella, sillä avioerolle on laskettu todennäköisyys.
Minna Wallenius on vertasi Helsingin yliopistossa hyväksytyssä pro gradu -työssään erilaisia tapoja laskea avioerolle todennäköisyys. Matematiikan ja tilastotieteen laitokselle tehdyssä pro gradu -tutkimuksessa avioeron todennäköisyyttä laskettiin yksittäisen vuoden ikäryhmittäisistä eronneisuus- ja kuolleisuusluvuista käsin.
– Näiden avulla lasketaan, kuinka suuri osa hypoteettisen naisjoukon ensimmäisistä avioliitoista lopulta päättyisi eroon, jos tilanne pysyisi jatkossa samana kuin tarkasteltavana vuonna. Tässä tapauksessa, vuoden 2011 tilanteen pohjalta, naisten avioliitoista päätyisi eroon noin 40 prosenttia, selittää Minna Wallenius tutkimustaan.
Yleensä tilastoissa avioeroa tarkastellaan kokonaiseronneisuusluvun kautta, mikä ei kuitenkaan toimi avioeron todennäköisyyttä tarkasteltaessa.
Perheterapeutti Kari Kiianmaa pitää todennäköisyyttä suhteellisen osuvana.
– Varmaan se menee aika lähelle, varsinkin kun ajattelee nuorempaa sukupolvea. Avioliittojen kestot ovat viime vuosina lyhentyneet, Kiianmaa sanoo.
Pariterapiaan hakeudutaan, kun toinen tai molemmat ovat tyytymättömiä elämäänsä.Pariterapeutin mukaan tilanne ei välttämättä ratkea eroamalla, vaan sitä pitäisi käsitellä terapiassa.
– Parisuhteen käsikirjoitusta pitäisi päivittää noin kymmenen vuoden välein, jotta odotukset vastaisivat todellisuutta, hän sanoo.
Aiemmin tällä viikolla Väestöliiton julkaisema perhebarometri kertoi kiireen ja erilaisten arvojen nostavan avioeron riskiä. Kari Kiianmaan mukaan myös nämä asiat tulevat perheterapiassa vastaan.
– Se on vähän uskomatontakin, kun tulee vastaanotolle pitkään yhdessä olleita pareja, jotka eivät koskaan ole puhuneet elämänarvoistaan. Näistä olisi hyvä keskustella etukäteen, Kiianmaa sanoo.
Avioeroja käsitellään keskiviikkona 3.12. Ajankohtaisen kakkosen eroillassa.
Ilmoita asiavirheestä