Tänä kesänä järjestetyillä hengellisillä kesäjuhlilla tehtiin erilaisia ja erikokoisia ekologisia valintoja. Kotimaa24 kysyi Suviseurojen, herättäjäjuhlien ja Kansanlähetyspäivien järjestäjiltä, miten ympäristö huomioitiin juhlien suunnittelussa ja toteutuksessa.
Suviseuroissa haluttiin toimia ekologisesti niiltä osin kuin se suinkin oli mahdollista, sanoo tapahtuman huolto-osaston puheenjohtaja Marko Tyyskä. Vanhoillislestadiolaisten Suviseurat järjestettiin kesä- ja heinäkuun taitteessa Äänekoskella.
Tyyskän mukaan Suviseurojen ruokailussa käytetyt lautaset ja tarjottimet olivat pahvia. Tuotteet pyrittiin tilaamaan pahvipakkauksissa. Ekologisten aterimien ja muiden tuotteiden kehitystä seurataan Tyyskän mukaan kiinnostuksella.
– Kiinnitimme onnistuneesti huomiota myös ruokahävikin vähentämiseen.
Herättäjäjuhlilla lajittelua ja julkista liikennettä
Körttien Herättäjäjuhlat järjestettiin heinäkuun alussa Tampereella. Juhlien suunnittelussa ympäristötietoisuus oli suorastaan painopisteenä, Tampereen Herättäjäjuhlien pääsihteeri Petra Perttula sanoo.
– Juhlaravintolassa jaetut kosteuspyyhkeet olivat paperisessa pussissa, ja lautaset olivat kartonkia. Biojäte, pahvi, paperi, lasi, metalli ja palautuspullot kerättiin erikseen talteen.
Perttulan mukaan sekajätteet eli ravintolassa käytetyt muoviset aterimet ja muovipussit eivät päätyneet kaatopaikalle, vaan niistä tehdään lämpöä ja sähköä hyötyvoimalassa.
– Lisäksi hävikki pyrittiin minimoimaan, ja siinä onnistuttiinkin hyvin. Vesipullon pystyi täyttämään kentällä kolmessa eri vesipisteessä.
Perttula toteaa, että juhlavieraita kannustettiin tulemaan paikalle julkisilla kulkuvälineillä. Vaivattomaan liikkumiseen kaupungin liikennelaitoksen busseilla oli myynnissä Nysse-tapahtumalippu. Viestintä- ja markkinointimateriaalia tuotettiin mahdollisimman paljon sähköisenä.
Myös varainhankintatuotteiden suunnittelussa on Perttulan mukaan painotettu kestävää kehitystä.
Kansanlähetyksen somistuksessa olemassa olevia materiaaleja
Heinäkuun alussa Ryttylässä järjestettyjen Kansanlähetyspäivien ruokateltoilla biojätettä kerättiin talkooruokalassa, tapahtuman koordinaattori Janna Granholm kertoo.
– Pikkulusikat olimme vaihtaneet puisiin sekoitustikkuihin.
Granholmin mukaan leivät oli pakattu muoviin. Munkit ja pullat tilattiin suoraan leipomosta, eikä niissä ollut muovia lainkaan.
– Juhlilla kerättiin myös juomapulloja ja vietiin niitä pullonkeräykseen.
Somistuksessa käytettiin Granholmin mukaan pääasiassa olemassa olevia materiaaleja.
Jatkossa jätteen lajittelemista ja muovin vähentämistä on Granholmin mukaan tarkoitus suunnitella lisää. Puisiin kertakäyttöastioihin siirtymistä mietitään.
– Tämä on alustava suunnitelma ensi vuodelle, Granholm sanoo.
Kuva: Gun Damén. Tampereen herättäjäjuhlien ravintola.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.