Ministeri Annika Saarikko kirkolliskokoukselle: Kirkon toiminta on tärkeä osa henkistä kriisinkestävyyttä

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko vieraili kirkolliskokouksessa keskiviikkona. Edustajille esittämässään valtioneuvoston tervehdyksessä hän käsitteli kirkon roolia ja toimintaa koronakriisin keskellä.

Kirkkoon ja muihin uskonnollisiin yhteisöihin liittyvät asiat kuuluvat Saarikon hallinnonalaan.

Saarikko totesi, että valtioneuvoston turvallisuusstrategiassa määritellään yhteiskunnan elintärkeät toiminnot, jotka on ylläpidettävä kaikissa tilanteissa. Yksi näistä toiminnoista on yhteiskunnan turvallisuuden tukijalkana pidetty henkinen kriisinkestävyys.

– Henkisen kriisinkestävyyden turvaamiseen kuuluu myös hengellisen toiminnan edellytysten turvaaminen. Mitä suurempia uhkia ja kriisejä koemme, sitä suurempi merkitys henkisellä hyvinvoinnilla ja hengellisellä toiminnalla on, Saarikko sanoi.

Hän lisäsi, että evankelis-luterilainen kirkko on perinteisesti ollut Suomessa tärkeä henkisen tasapainon ja hyvinvoinnin vahvistaja, joka on osallistunut laajasti myös kriisityöhön.

Saarikko huomautti, että koronaepidemian aikana kirkko on löytänyt uusia keinoja tuoda toimintaansa lähemmäs ihmisiä. Kirkon diakoniatyö puolestaan on yhteistyössä kuntien kanssa kehittänyt nopeassa tahdissa ratkaisuja, joilla apua on saatu haavoittuvimmassa asemassa oleville.

– Suomalaiset arvostavat kirkon toimintaa kriisin aikana, Saarikko sanoi.

Hän totesi, että opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt evankelis-luterilaiselle kirkolle yli 4,4 miljoonan euron suuruisen erityisavustuksen diakoniatoiminnan tukemiseen.

Ministeri otti puheessaan esiin myös kirkkolain päivitystyön, joka on edelleen eduskunnan käsittelyssä.

– Eduskunnan hallintovaliokunta päätyi ehdottamaan, että sen käsiteltävänä olevia lakiehdotuksia ei hylätä, vaan ne jäävät odottamaan kokonaisuudistuksen uutta valmistelua. Sekä eduskunnan että hallituksen tavoitteena on, että kirkkolain kokonaisuudistus saadaan valmisteltua ja säädettyä hyvässä hengessä siten, että se kestää aikaa ja on myös sopusoinnussa perustuslain kanssa, Saarikko sanoi.

Arkkipiispa Tapio Luoma kiitti vastauspuheenvuorossaan Saarikkoa tämän lämpimästä sävystä kirkon työtä kohtaan sekä siitä, että vierailu mahtui Saarikon kiireiseen aikatauluun. Saarikko lähti kirkolliskokouksesta suoraan koronatoimia koskevaan hallituksen neuvotteluun.

Arkkipiispa Luoma halusi myös kiittää valtiovaltaa saumattomasta yhteistyöstä koronapandemian aikana.

Vierailun päätteeksi kirkolliskokousedustajat saivat esittää kysymyksiä ministerille. Tämä ohjelmanumero ei ole aiemmin kuulunut kirkolliskokouksen perinteisiin ministerivierailuihin.

Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki. Ministeri Annika Saarikko ja arkkipiispa Tapio Luoma kirkolliskokouksessa keskiviikkona 12.8.2020.

Lue myös:

Näin jaettiin kirkolliskokouksen valiokuntapaikat – katso nimet

Arkkipiispa Luoma: Kirkko on väistämättä myös poliittinen toimija

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPiispa emerita Irja Askola: Kirkon ääni on yhteiskunnassa yhä useammin mykkyyttä ja poissaoloa
Seuraava artikkeliSuomen Lähetysseuran saama vapaaehtoinen kannatus sukelsi – yt-neuvottelut jatkuvat

Ei näytettäviä viestejä