Evankelis-luterilainen kirkko on aina edustanut Suomessa sivistystä, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoi vieraillessaan Turussa koolla olevassa kirkolliskokouksessa tiistaina.
Perinteisessä kirkolliskokoukselle osoittamassaan ministerin puheessa Grahn-Laasonen korosti luterilaisuuden ja reformaation merkitystä suomalaisen sivistyksen ja lukutaidon kehittymiseen ja tämänhetkiseen yhteiskuntaamme.
”Luterilaisuuteen liittyi alusta lähtien vahva pedagoginen ulottuvuus: kansa piti opettaa lukemaan ja Jumalan Sana oli tarjottava kansan omalla kielellä”, Grahn-Laasonen totesi.
Hän lisäsi, että lukemisen, lukutaidon ja äidinkielen välinen yhteys rakentui Suomessa hyvin varhain.
”Tänä päivänä jokaisen oikeus omaan kieleen ja kulttuuriin on kirjattu sivistyksellisinä oikeuksina perustuslakiimme.”
Grahn-Laasonen huomautti, että globaalissa ja digitaalisessa maailmassa lukutaidolle asetetaan jatkuvasti uusia vaatimuksia.
”500 vuotta reformaation jälkeen monipuolinen lukutaito on Suomessa jokaisen oikeus, ihmisenä olemisen perusta ja yhä enemmän myös demokratian ja osallisuuden kivijalka. Monipuolinen lukutaito on valmiutta kehittyä ja kasvaa ihmisenä sekä valmiutta osallistua aktiivisena toimijana oman yhteisön ja koko yhteiskunnan kehittämiseen”, ministeri sanoi.
Kirkolliskokous on koolla Turussa torstaihin 9.11. saakka. Kokousta voi seurata Twitterissä tunnisteella #kirkolliskokous. Täysistuntoja voi seurata videostriimiltä.
Oikaisu 8.11.2017 kello 14.17. Korjattu kirkolliskokouksen täysistunnon päättymispäivämääräksi 9.11.
Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki. Ministeri Sanni Grahn-Laasonen kirkolliskokouksessa marraskuussa 2017.
Lue myös:
Kirkolliskokous pui avioliittoa: Jouni Turtiainen haastoi sovintoon, Niilo Räsäsen puhe katkaistiin
Ilmoita asiavirheestä