Ministeri Räsänen painottaa uskonnonvapautta ortodoksipappien tapauksissa

RsnenuusiPäivi Räsänen (kd.) ottaa kantaa ortodoksipappien toimituskieltoihin ja myös vanhoillislestadiolaisen Turun rauhanyhdistyksen päätökseen erottaa naispappeusasian takia luottamustehtävistä.

Suomen ortodoksisessa kirkossa on laitettu pappeja toimituskieltoon esimerkiksi uudelleenavioitumisen takia. Asiaa säätelevät ortodoksiset vanhat kaanonit, jotka mainitaan myös laissa ortodoksisesta kirkosta.

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen Turun rauhanyhdistys puolestaan erotti Risto ja Mari Leppäsen luottamustehtävistään. Syynä oli Mari Leppäsen pappisvihkimys, ja hänelle myös kerrottiin, ettei hän kuulu enää Jumalan valtakuntaan. Herätysliike ei hyväksy naispappeutta. Ministeri Räsänen kommentoi Kotimaa24:lle sähköpostitse molempia asioita yhdessä.

Hänen mukaansa uskonnollisilla yhdyskunnilla on uskonnonvapausperiaatteen mukainen oikeus päättää opillisista kysymyksistä ja toimia tunnustuksensa mukaisesti.

– Kirkkoministerinä haluan olla turvaamassa, että valtio turvaa uskonnonvapauden periaatteen.

– Uskonnonvapauden periaatteeseen kuuluu, että uskonnolliset yhdyskunnat saavat toimia tunnustuksensa mukaisesti. Kirkon tunnustus voi asettaa vaatimuksia kirkon oikeusnormien sisällölle, ja valtion tulee tämä sallia. Samalla uskonnonvapauslain mukaan uskonnollisen yhdyskunnan tulee toteuttaa tarkoitustaan perus- ja ihmisoikeuksia kunnioittaen.

Räsänen toteaa, että kirkolliskokouksen jäsenenä hän voi joiltakin osin osallistua harkintansa mukaan luterilaisen kirkon sisäiseen keskusteluun.

– Toisten kirkkokuntien sisäisiin opillisiin kysymyksiin en aio kirkkoministerinä puuttua.

Kotimaa24:n tietojen mukaan Räsänen ollaan valitsemassa valtioneuvostossa viime syksyn tapaan myös toukokuisen kirkolliskokouksen valtioneuvoston edustajaksi. Tässä ei ole mitään poikkeavaa, sillä myös aiemmin ministereitä on valittu edustajiksi. Käytännössä varsinaisissa kirkolliskokousistunnoissa ovat kuitenkin olleet paikalla varaedustajat.

Räsänen arvioi Kotimaa24:lle myös maamme uskonnonvapaustilannetta yleensä. Hän katsoo, että julkisessa keskustelussa näkyy uskonnollisen lukutaidon puute. Hänen mukaansa uskonnollisen lukutaidon puutteesta aiheutuu väärinymmärryksiä, jotka ovat omiaan heikentämään uskonnonvapautta.

– Teemme arviointeja, jotka perustuvat luuloihin, ei tietoon, hän sanoo.

Lue myös: Ortodoksisen papin perheen kuuluttava kirkkoon

Emerituskirkkoherra: Ortodoksipapit vailla oikeusturvaa

Professori: Jumalan valtakunnasta sulkeminen ihmisoikeusloukkaus

Puolitaival toivoo oikeutta vakaumukseen ilman ihmisoikeusloukkaussyytöksiä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSakari Löytyn väitöstyön keskiössä namibialainen messu
Seuraava artikkeli”Uskon kieli ei ole insinöörien tai juristien kieltä”

Ei näytettäviä viestejä