Orimattilan seurakunnan lastenohjaaja Noora Kalpio valittiin tämänvuotiseksi Miss Gay Finlandiksi keskiviikkoiltana. Kesälomiaan viettävä Kalpio kertoo heränneensä torstaiaamuna ajatellen, että vau, mitä ihmettä eilen tapahtui.
– Mietin myös paljon niitä ihmisiä, keiden tarinoita olen kuullut. Toivon, että olisin myös muille sysäys siihen, että he uskaltaisivat kaikki olla, keitä he ovat.
Työssään päivä- ja perhekerhojen ohjaajana Kalpio ei käsittele seksuaalisuuttaan tai seksuaalieettisiä kysymyksiä pahemmin käsittele. Hän toki tuo esiin arvonsa, jos puheenaihe liippaa niitä läheltä.
– Kerran eräs lapsi totesi tasa-arvoisen avioliittolain mentyä läpi, että naisetkin saa nyt mennä naimisiin. Sanoin, että nii-in. Jokaisella on oikeus rakastaa ja olla sen ihmisen kanssa, kenen kanssa haluaakin olla.
”Toivon, että saan rakennettua jonkinlaista siltaa ja yhteisymmärrystä ihmisten välillä”
Toissa päivänä sateenkaariväen asioista puhumisesta tuli hänelle vuoden pesti. Miss Gay Finlandiksi valitaan ”valovoimainen, fiksu ja persoonallinen ihminen toimimaan hyvän tahdon lähettiläänä ja esikuvana suomalaisille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille”, kuten asia valintaperusteissa ilmaistaan. Esikuva Kalpio tahtookin olla.
– Toivon, että saan rakennettua jonkinlaista siltaa ja yhteisymmärrystä ihmisten välillä. Se on tavoitteeni, jonka olen sanonut monesti ääneen. Että saisin edes muutaman ihmisen miettimään omia mielipiteitään ja sitä, voisiko hyväksyä ihmiset vain ihmisinä.
Julkista keskustelua seuratessaan Kalpio kertoo ajattelevansa, että ennakkoluuloinen suhtautuminen sukupuolineutraaliin avioliittolakiin ja sateenkaariväen oikeuksiin johtuu pelosta. Sen edessä hän sanoo toisinaan tuntevansa närkästystä ja vihaa. Hän lientyy kuitenkin nopeasti. Sitä paitsi samansuuntaisia näkemyksiä on myös sateenkaariyhteisössä.
– Sitä pelkoa kirkkoa tai uskonnollisuutta kohtaan tai joidenkin sanomisten nostattamaa vihaa kohtaan, sitä on paljon.
”Haluaisin, että Raamatusta irrotettujen jakeiden sijaan keskusteltaisiin enemmän lähimmäisenrakkaudesta”
Peloilla on kohtalokas vaikutus. Uskossa oleva ei uskalla kertoa olevansa homoseksuaali. Homoseksuaali ei uskalla kertoa olevansa uskossa. Kalpio haluaa näyttää, että sateenkaariväelle on tilaa myös kirkossa. Hän kertoo kuulleensa monia tarinoita siitä, kuinka moni seksuaalivähemmistöön kuuluva ei ole tuntenut niin.
– On paljon ihmisiä, jotka haluaisivat olla seurakunnan toiminnassa mukana mutta jotka tietävät, että siellä on ihmisiä, jotka eivät halua sinua mukaan sellaisena kuin olet. Nämä ovat sellaisia viestejä, että asialle täytyy tehdä jotakin.
Tekemisellä Kalpio tarkoittaa keskustelua. Erimieliset on kohdattava, oli mitä mieltä tahansa. Yhtenä muotona sille hän näkee Kirkkohallituksen loppuvuodesta 2016 julkistaman kunnioittavan keskustelun mallin. Siihen pitäisi käyttää riittävästi aikaa, ei vain muutamaa tuntia. Keskustelulla hän tarkoittaa sitä, että kohdataan ihmiset ihmisinä eikä vedota omiin ennakkoluuloihin tai yksittäisiin Raamatun jakeisiin.
– En mitenkään halua jättää Raamatun oppeja tai tekstejä pois. Raamattu on hyvä ohjekirja mutta myös aikaansa sidottu. Haluaisin, että irrotettujen jakeiden sijaan keskusteltaisiin enemmän lähimmäisenrakkaudesta ja ylipäänsä siitä, että toisia pitäisi kohdella kuin haluaisi itseään kohdeltavan.
Kalpion lähipiiri on tukenut häntä ja kannustanut osallistumaan Miss Gay Finlandiin. Se on tuonut ”ihan hirvittävän paljon energiaa”.
Tukeminen liittyy myös hänen päivätyöhönsä. Hän on mukana hankkeessa, jossa lasten itsetuntoa ja sosiaalisia taitoja pyritään vahvistamaan. Tavoitteena on se, että he eivät kiusaisi toisiaan erilaisuuden takia. Silloin he voisivat käydä keskustelua keskenään.
– Silloin kun sinun on hyvä olla, sinun ei tarvitse alkaa sorsia ja haukkua muita. Sitten on mahdollista käydä hyvää keskustelua.
Kuva: Taavi Tihkan
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.
***