Helsinkiin suunnitteilla olevan toimintakeskus- ja moskeijahankkeessa mukana olevan FOKUS ry:n kirkolta saama 7000 euron yleisavustus on julkisuudessa tulkittu kirkon osallistumiseksi hankkeeseen. Näin ei kuitenkaan ole, sanoo Yhdistyksen puheenjohtaja Ilari Rantakari. Hän myös pahoittelee mahdollisia väärinkäsityksiä, ja väärän tulkinnan mahdollisesti aiheuttamia kirkosta eroamisia, ja muistuttaa että hankkeessa on kyse paljosta muustakin kuin vain moskeijasta.
– FOKUS on itsenäinen kansalaisjärjestö. Saamme kyllä kirkolta vuosittain yleisavustusta, kuten monet muutkin järjestöt. Viimeksi summa oli 7000 euroa. Lisäksi saamme kirkkohallitukselta rahoitusta erillisiin projekteihin, kuten viimeksi uskontojen välisen yhteisymmärryksen viikon valtakunnallisen toiminnan koordinointiin.
Toimintakeskus- ja moskeijahankkeen tueksi ollaan perustamassa säätiötä, joka hallinnoisi toimintaa. Säätiötä ovat näillä näkymin perustamassa ainakin Suomen Muslimiliitto ry, Suomen Musliminaiset ry ja Fokus ry, mahdollisesti perustajajäseniä on muitakin. Säätiön työnimenä on Oasis Foundation.
Kyse muustakin kuin vain moskeijasta
Rantakari muistuttaa, että kyse ei ole vain moskeijasta, jota julkisuudessa on nimetty suurmoskeijaksi.
– Terminä suurmoskeija, vähän kömpelö käännös Grand Mosquesta, tarkoittaa moskeijaa, joka olisi islamin eri suunnille yhteinen. Sellaista ei meillä Suomessa entuudestaan ole. Mutta FOKUS ei ole hankkeessa kuitenkaan mukana moskeijan vuoksi.
Englanninkieliseltä nimeltään hanke on OASIS Center & Grand Mosque
Myös säätiöhanketta konsultoiva Helsingin Diakonissalaitos vetää rajan keskuksen muun toiminnan ja moskeijan välille.
– Emme ole ensisijaisesti rakentamassa moskeijaa, sillä se ei ole meidän asiamme, mutta toimintakeskus ja sen perusajatus ovat meitä lähellä. On parempi olla mukana rakentamassa ymmärrystä uskontojen ja kulttuurien välille kuin pysytellä ulkopuolella ja kritisoida, sanoi Diakonissalaitoksen säätiön johtaja Olli Holmström
Kotimaa24:lle viime keväänä.
Moskeijan lisäksi hankkeeseen kuuluu yhdessä kaupungin, järjestöjen ja säätiöiden kanssa toimiva palvelukeskus, joka periaatteessa on tarkoitettu kaikille, mutta jossa osattaisiin ottaa huomioon islamilaisen kulttuurin erityispiirteet esimerkiksi vanhusten toiminnassa.
Osana hanketta on myös koulutus- ja kulttuurikeskus, joka edistäisi katsomusten, kulttuurien ja uskontojen vuoropuhelua. Esimerkiksi imaamikoulutuksen järjestäminen olisi keskuksen vastuulla
– Kyseessä on itsenäinen suomalainen hanke suomalaisen yhteiskunnan hyväksi. Kyse on kulttuurien ja uskontojen välisen vuoropuhelun vahvistamisesta, sanoo Rantakari.
Rahoitusta Bahrainista
Julkisuuteen on muun maussa Valomerkissä kerrottu, että hankkeen alkuvaiheen rahoitus tulisi Bahrainin kuningaskunnasta. Tätä Rantakari ei pidä ongelmana, sillä bahrainilaiset rahoittajat ovat olleet yhteydessä hankeen suomalaisiin edistäjiin ja muun maussa kaupungin ja ulkoministeriön edustajiin.
– Bahrainilaiset ovat myös kiinnostuneita mallista, missä puhutaan palvelusta, koulutuksesta ja kulttuurista, ei pelkästään moskeijasta.
Palvelukeskus- ja moskeijahanketta on aktiivisesti edistetty vuodesta 2013 lähtien, jolloin Helsingissä järjestettiin monipäiväinen Islam Expo -tapahtuma. Paikalla oli myös bahrainilaisia, jotka kiinnostuivat suunnitelmista. Helsingin kaupungille hanke esiteltiin tämän vuoden alussa. Myös kirkon johtajia sekä ekumeenisia ja uskontojen välisiä toimijoita on informoitu hankkeesta.
– Kaikkialta on saatu myönteistä tukea.
Rantakari toivoo, että kaupunki osoittaisi jo syksyllä palvelukeskukselle ja moskeijalle tontin, jotta perustettava säätiö pääsisi järjestämään kansainvälisen arkkitehtikilpailun sekä neuvottelemaan rahoituksen yksityiskohdista.
Valomerkin jutussa nimettömät lähteet kritisoivat monitoimikeskus- ja moskeijahanketta vain muutaman ihmisen projektiksi, josta suurin osa Suomen muslimeista ei ole kuullutkaan. Jutussa myös pidetään Bahrainista tulevaa rahoitusta ongelmallisena muun muassa maan ihmisoikeustilanteen vuoksi.
FOKUS ry edistää oman ilmoituksensa mukaan ekumeenista ja uskontojen- ja kulttuurienvälistä vuoropuhelua. Yhdistyksen tavoitteena on myös vahvistaa tieteen, taiteen ja uskonnon välistä vuorovaikutusta sekä käydä arvokeskustelua kristillisen elämänkatsomuksen pohjalta.
Kuva: Olli Seppälä – Kuva ei liity Helsingin moskeijahankkeeseen.
Ilmoita asiavirheestä