Miten onnistuu muslimien paasto vuoden lyhimmän yön kynnyksellä?

Tänään alkaa ramadan-kuukausi, jonka aikana muslimit eivät syö tai juo auringon sarastuksen ja laskun välisenä aikana. Paasto jatkuu 30 päivää ja päättyy perjantaina 17. heinäkuuta.

Pohjolassa päivä on juuri nyt pisimmillään. Etelä-Suomessa aurinko laskee yöllä muutamaksi tunniksi, mutta Lapissa se ei laske lainkaan. Miten onnistuu paastoaminen keskikesän yöttömässä yössä?

Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtaja, imaami Anas Hajjar kertoo, että suomalaiset muslimit keskustelivat aiheesta vuonna 2012. Silloin päätettiin, että vaikka päivät ovat kesällä pitkiä ja yöt lyhyitä, paastotessa pyritään noudattamaan Suomen aikataulua. Lapissa, missä aurinko ei laske lainkaan, voidaan noudattaa lähimmän sellaisen kaupungin aikataulua, jossa yö ja päivä erottuvat toisistaan.

Osa Suomessa asuvista muslimeista saattaa paastota myös Mekan aikataulujen mukaan. Siellä auringon nousun ja laskun väliin jää
Huffington Postin
laskelman mukaan hieman alle 15 tuntia. Esimerkiksi Helsingissä päivän pituus on tänään noin 19 tuntia ja Oulussa noin 22 tuntia.

Suomen islamilaisen neuvoston varapuheenjohtaja Pia Jardi huomauttaa, että Suomen kolea kesäsää kuitenkin helpottaa pitkää paastoa.

– Täällä ei ole kovin kuuma. Kyllähän ihminen selviää ilman ruokaa ja juomaa jonkun aikaa, ja yöllä on pari tuntia aikaa syödä ja juoda.

Jardi kertoo syövänsä ramadanin aikana yksinkertaista ruokaa, jossa on pitkävaikutteisia hiilihydraatteja. Sellaista on esimerkiksi kaurapuuro. Pitkän paastopäivän jälkeen ei tee mieli mässäillä.

Jardi sanoo, että paastokuukauden aikana saapuvista helteistäkin selvittäisiin. Peittävä pukeutuminen auttaa, eikä aurinkoon kannata hakeutua ehdoin tahdoin seisomaan. Tarvittaessa paaston voi myös rikkoa.

– Terveydellä ei paaston takia tarvitse leikkiä. Jos heikottaa ja tulee huono olo, paaston voi rikkoa ja tehdä myöhemmin uudestaan, Jardi sanoo.

Hän muistuttaa, että Suomessa kesän pitkää paastoa kompensoivat talviaikaan osuvan ramadanin lyhyet paastot. Ramadania vietetään joka vuosi eri aikaan.

Ramadan on yksi islamin viidestä peruspilarista. Anas Hajjar kertoo, että paastossa tärkeää ei ole vain ruuasta ja juomasta kieltäytyminen. Paaston aikana tulisi keskittyä Jumalaan, rukoilla, olla kärsivällinen ja pyrkiä tekemään hyvää.

Ramadaniin kuuluu myös almujen antaminen. Pia Jardin mukaan paasto auttaa muistamaan niitä, jotka elävät nälässä tahtomattaan.

– Nälän ja janon kokeminen auttaa muistamaan niitä, joilla ei ole ruokaa tai juomaa, Jardi sanoo.

Tavoitteena on, että paaston aikana opitut hyveet jäisivät arkeen myös ramadanin jälkeen.

– Jos voit olla hyvä ihminen yhden kuukauden ajan, voit olla hyvä ihminen koko vuoden ajan, Anas Hajjar sanoo.

Kuva: Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKiista Suurella sydämellä -verkkotunnuksesta jatkuu
Seuraava artikkeliHannes Hynönen, 102, kiittää terveydestä ja perheestä

Ei näytettäviä viestejä