Useat aikaisemmin tuetut katsomuslehdet eivät saaneet valtion tukea tämän vuoden rahanjaossa. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi tukensa kulttuurilehdille aiemmin tässä kuussa.
Kulttuurilehtien valtionavustusta sai 111 lehteä. Hakijoita oli 169. Kaikkiaan tukea sai aiempaa harvempi, ja tukisummat olivat aiempaa suurempia. Pienin mahdollinen tuki oli 2 000 euroa.
Eniten tukea myönnettiin kulttuurilehtien kattojärjestölle Kultti ry:lle. Se sai 80 000 euroa levikin edistämiseen ja Iso Numero -katukulttuurilehden julkaisemiseen.
Katsomuslehdistä tukea saaneiden joukossa olivat muun muassa Diakonia-lehti (3 000 euroa), Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön Viesti (4 000 euroa) ja Vapaa Ajattelija (2 000 euroa). Uutena lehtenä tukea sai muun muassa musliminuorille suunnattu Ana (7 000 euroa).
Lehtien tukihakemuksia evättiin eri syistä. Tavallisimmin lehden katsottiin toimivan jonkin yhteisön sisäisen viestinnän välineenä. Toisten lehtien levikki ei yltänyt edellytettyyn 800 kappaleeseen. Myöskään saman lehden painettu ja sähköinen versio eivät voineet saada tukea.
Ehtojen mukaan lehdellä on myös oltava tarvetta taloudelliseen tukeen, lehden pitää olla toimitettu ja sen on ilmestyttävä säännöllisesti.
Katsomuksellisista lehdistä esimerkiksi viime vuonna tukea saanut Herättäjä-Yhdistyksen Hengellinen Kuukauslehti jäi nyt tuetta, sillä se arvioitiin sisäiseksi tiedotuslehdeksi. Suomen Valkonauhaliiton Valkonauha ei ole samasta syystä saanut tukea kahteen vuoteen. Suomen Kristillisen Ylioppilasliiton Etsijällä puolestaan oli liian pieni levikki.
Moni tuetta jäänyt katsomuksellisen lehden julkaisija ei kuitenkaan edes hakenut valtionavustusta tänä vuonna. Kulttuuriasiainneuvos Laura Mäkelä opetus- ja kulttuuriministeriöstä arvioi tämän johtuvan siitä, että lehtien julkaisijat tiesivät tukikriteerien kiristyneen.
Ministeriön myöntämät valtionavustukset on tarkoitettu painetussa muodossa ilmestyville kulttuurilehdille ja verkkojulkaisuille, jotka ylläpitävät kulttuurista, tieteestä, taiteesta tai eri maailmankatsomuksista käytävää laajaa yhteiskunnallista keskustelua. Tänä vuonna avustusta myönnettiin veikkausvoittovaroista 1,1 miljoonaa euroa.
Hakemukset arvioi ministeriön asettama kulttuurilehtilautakunta. Sen puheenjohtaja kaudella 2014–2016 on kulttuuriasiainneuvos Minna Karvonen opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Muut jäsenet ovat freelancetoimittaja Tuike Alitalo, tietokirjailija Jaakko Heinimäki, dosentti Jussi Vähämäki, toimittaja Jeanette Björkqvist ja mediakulttuurin professori Mikko S. Lehtonen.
Katso myönnettyjen avustusten lista täältä!
Kuva: Olli Seppälä
Ilmoita asiavirheestä