Monissa Euroopan maissa vain pieni osa nuorista pitää itseään kristittynä – joukossa Viro ja Ruotsi

Huomattavan pieni osa eurooppalaisista nuorista pitää nykyään itseään kristittynä, uutisoi brittilehti The Guardian. Lehti viittaa kyselyyn, jossa tiedusteltiin 16–29-vuotiailta eurooppalaisilta, mihin he uskovat.

Eniten uskonnottomana itseään pitäviä nuoria on Tsekissä, missä 91 prosenttia nuorista kertoo olevansa uskonnottomia ja yhdeksän prosenttia kristittyjä. Seuraavaksi eniten uskonnottomia nuoria on Virossa (81 prosenttia), Ruotsissa (75 prosenttia) ja Hollannissa (72 prosenttia).

Toisessa ääripäässä on Puola, missä 83 prosenttia nuorista kertoo olevansa kristittyjä ja 17 prosenttia uskonnottomia. Seuraavaksi eniten kristittyjä 16–29-vuotiaita on Liettuassa (75 prosenttia) sekä Irlannissa ja Sloveniassa (molemmissa 59 prosenttia).

Suomalaisista nuorista noin 59 prosenttia sanoo olevansa uskonnottomia. 37 prosenttia kertoo olevansa kristittyjä ja 4 prosenttia uskovansa muuhun uskontoon kuin kristinuskoon.

Lukemat pohjautuvat Euroopan sosiaalitutkimukseen (European Social Survey 2014–16). Luvut on julkaissut omassa selvityksessään teologian ja uskontososiologian professori Stephen Bullivant St Maryn yliopistosta Lontoosta.

– Kristillisyys normina on poissa, ja todennäköisesti poissa hyväksi aikaa – tai ainakin seuraavan sadan vuoden ajaksi, Bullivant sanoi The Guardianille.

Kehityskulkuihin ei vaikuta yksinomaan se, että Euroopan maat sijaitsevat lähekkäin ja niillä on samankaltainen historia, Bullivant huomauttaa. Sekä kaksi vertailun uskonnollisinta maata, Puola ja Liettua, että kaksi sen uskonnottominta maata, Tsekki ja Viro, olivat kaikki osa Neuvostoliittoa tai sen vaikutuspiiriä. Näin ollen uskonnon asema on ollut niissä verrattain heikko.

Bullivantin mukaan monet ihmiset kastetaan, mutta he eivät käy kirkossa sen jälkeen.

– Uskonnollinen identiteetti ei siirry enää kulttuurisesti vanhemmilta lapsille.

Bullivantin mukaan uusi normaali on uskonnottomuus. Uskonnolliset ihmiset uivat vastavirtaan.

– Parissa kolmessakymmenessä vuodessa valtavirtakirkot ovat yhä pienempiä, mutta vähät ihmiset ovat erittäin sitoutuneita niihin.

Kuva: Minerva Seppälä

Lue myös:

Gallup kyseli: Yhdysvallat yhä kristillinen kansakunta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliFyysikko Stephen Hawking haudataan Lontoon Westminster Abbeyyn
Seuraava artikkeliArvio: Feministinen Maria Magdaleena on tunteikas elokuva Jeesuksen suhteesta lähimpään opetuslapseensa

Ei näytettäviä viestejä