Ortodoksisen maailman rakoilevat välit tuottivat tällä viikolla äänestyksen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokoukseen.
Kirkolliskokouksen käsitellessä Kirkon keskusrahaston toiminta- ja taloussuunnitelmaa tiistaina edustaja Kirsi Ojansuu-Kaunisto nosti esiin Moskovan patriarkka Kirillin suunnitellun Suomen-vierailun. Ojansuu-Kaunisto kysyi, onko vierailua viisasta valmistella juuri nyt.
Venäjän ortodoksinen kirkko katkaisi lokakuussa ehtoollisyhteyden Konstantinopolin ekumeeniseen patriarkaattiin. Suomen ortodoksinen kirkko kuuluu Konstantinopolin patriarkaattiin autonomisena kirkkona.
Ojansuu-Kaunisto tarttui toiminta- ja taloussuunnitelman kohtaan, jossa luetellaan kirkon ulkoasiain osaston painopistealueet. ”Venäjän ortodoksisen kirkon kanssa järjestetään dialogitapaaminen ja valmistellaan Moskovan patriarkan Suomen-vierailu”, suunnitelmassa todetaan. Ojansuu-Kaunisto ehdotti, että kohdasta poistettaisiin sanat ”ja valmistellaan Moskovan patriarkan Suomen vierailu”.
Ehtoollisyhteyden katkeaminen liittyy kiistaan Ukrainan ortodoksien asemasta. Ojansuu-Kaunisto epäili, että patriarkan Suomen-vierailu tulkittaisiin kannanotoksi kiistaan. Hän totesi, että ekumeeniset prosessit jatkuvat pitkään mutta samaan aikaan on tärkeää arvioida tarkasti maailmalla syntyneitä tilanteita.
Kirkon ulkoasiain osaston johtaja Kimmo Kääriäinen totesi, että kutsu esitettiin jo vuonna 2012 ja siinä ovat mukana Suomen ortodoksinen kirkko ja katolinen kirkko Suomessa.
– Viime keväänä saimme sellaista viestiä, että patriarkan Suomen-vierailu olisi mahdollinen. Sen jälkeen on tapahtunut käänteitä ja luonnollisesti seuraamme tarkasti, mitä tapahtuu, Kääriäinen sanoi.
Piispa Häkkinen: Kirkkojen väliset teologiset keskustelut jatkuvat
Asian käsittelyä jatkettiin kirkolliskokouksen täysistunnossa torstaina. Edustaja Helena Kauppila oli Kirsi Ojansuu-Kauniston linjoilla.
– Tällainen painopiste on paitsi poliittinen viesti myös hyvin epäsensitiivinen kirkkopoliittinen viesti. Onko kukaan kysynyt arkkipiispa Leolta, mitä Suomen ortodoksinen kirkko tällaisesta ajattelee? Kauppila kysyi.
Edustaja Pekka Niiranen vastusti suunnitelman muuttamista.
– Suomen kirkon ei pidä ruveta tekemään nyt tässä minkäänlaista politiikkaa. Me emme ole osapuoli Ukraina–Venäjä-kiistassa.
Piispa Seppo Häkkinen vahvisti jo aiemmin salissa kuullun tiedon siitä, että kyseessä on kolmen kirkon yhteinen kutsu. Häkkinen kertoi, että arkkipiispa Tapio Luoma tapasi patriarkan syyskuussa Pietarissa. Häkkisen mukaan tapaaminen vahvisti, että vuosia katkolla olleet teologiset keskustelut kirkkojen välillä jatkuvat.
Venäjän ortodoksisen kirkon ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon viralliset oppikeskustelut katkesivat vuonna 2014 homoseksuaalisuuteen liittyvien erimielisyyksien takia.
Häkkisen mukaan patriarkkaa on pyydetty ehdottamaan vierailulle ajankohtaa ensi vuoden touko-kesäkuulta.
– Jos kirkolliskokous nyt poistaisi kohdan toiminta- ja taloussuunnitelmasta, turmeltaisiin hyvään suuntaan kehittyneet suhteet Venäjän ortodoksiseen kirkkoon.
Kirkolliskokous äänesti asiasta
Piispa Simo Peura sanoi Ojansuu-Kauniston esityksen olevan ekumeenisesti huonosti harkittu.
– En ole kuullut, että Suomen ortodoksinen kirkko olisi perumassa kutsua, eikä katolinen kirkko näytä sitä harkitsevan. Jos Suomen evankelis-luterilainen kirkko peruisi vierailun, se jos mikä herättäisi poliittisia spekulaatioita ja saattaisi Suomen ortodoksisen kirkon vaikeaan asemaan.
Peura totesi, että ekumeenisen liikkeen tehtävä on luoda yhteyttä juuri silloin, kun kirkkojen välillä on jännitteitä.
– Kiista on monimutkainen ja vakava, mutta sitä ei pidä Suomessa dramatisoida eikä varsinkaan politisoida.
Edustaja Tapani Rantala sanoi, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko tunnetaan ekumeenisesti vakaana, yhteistyökykyisenä ja siltoja rakentavana kirkkona.
– Venäjän ortodoksinen kirkko on aika paljon vetäytynyt ekumeenisista suhteista, ja jos nyt on saatu avattua ovea vähän raolleen, niin meidän kirkon on kyllä pidettävä näistä askeleista kiinni.
Edustaja Janne Kaisanlahti totesi, että Venäjän eristäminen ei ole koskaan johtanut maailmassa mihinkään hyvään.
Kirkolliskokous äänesti edustaja Ojansuu-Kauniston ponnesta, jonka mukaan vierailun mainitseva kohta poistetaan toiminta- ja taloussuunnitelmasta. Ponsi kaatui äänin 94–7. Kaksi edustajaa äänesti tyhjää.
Arkkipiispa Leo: Ilman muuta jatkatte prosessia
Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo kommentoi Kirillin vierailun valmistelua Kotimaalle perjantaina.
– Ilman muuta jatkatte kutsuprosessia, arkkipiispa Leo sanoi.
Hänen mukaansa kutsu ei ole Suomen ortodoksien kirkon näkökulmasta ongelmallinen.
– Jos tässä haluaa nähdä laajempia kirkkopoliittisia ulottuvuuksia, niin sitä suuremmalla syyllä kutsun pitää olla voimassa. Me Suomen ortodoksissa kirkossa emme näissä asioissa tee kirkko- emmekä muutakaan politiikkaa, vaan pyrimme pitämään yllä hyviä suhteita kaikkialle.
Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki. Kirkolliskokous marraskuussa 2018.
Lue myös:
Suomen ortodoksit: Venäjän kirkon päätös katkaista ehtoollisyhteys on yksipuolinen ja surullinen
Ehtoollisyhteys Moskovan ja Konstantinopolin välillä katkesi – tilanne huolestuttaa myös Suomessa
Oppikeskustelut keskeytyivät homoseksuaalisuus-erimielisyyksiin
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.