Moskovan patriarkka Kirill arvostelee rajusti Konstantinopolin ekumeenista patriarkkaa

LKS 20180831 Patriarch of Moscow and All Russia Kirill (L) and Greek Orthodox Ecumenical Patriarch Bartholomew I (R) meet at St George church, the main Greek Orthodox cathedral during his visit on August 31, 2018 in Istanbul. (Photo by OZAN KOSE / AFP) - LEHTIKUVA / AFP

Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja, Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill arvostelee kovin sanoin Konstantinopolin ekumeenista patriarkkaa Bartolomeos I:tä.

Venäjän television ykköskanavalla Rossija-1:llä lähetetyssä haastattelussa Kirill luonnehtii Bartolomeoksen omakuvan olevan täydellisen väärä: ”Hän pitää itseään koko ortodoksisen maailman johtajana. Hän ei pidä itseään ensimmäisenä vertaistensa joukossa, vaan ensimmäisenä kaikkien muiden yläpuolella”, Kirill totesi.

Kirill vertasi asiaa siihen kehitykseen, mikä tuhat vuotta sitten johti idän ja lännen kirkkojen jakautumiseen: ”Sanon pelkäämättä, että sama patriarkka Bartolomeoksen henkilökohtainen aloite on johtanut ortodoksisen maailman jakautumiseen.”

Riitojen taustalla on Ukrainan poliittisesti ja kirkollisesti vaarallisesti tulehtunut tilanne. Aikaisemmin kauan Moskovan patriarkaatin alaisuuteen kuulunut Ukrainan ortodoksinen kirkko alkoi Neuvostoliiton romahdettua ottaa etäisyyttä Moskovasta. Se sai Ukrainan valtiojohdonkin toiveiden mukaisesti, mutta Venäjän kirkon tahdon vastaisesti, Konstantinopolilta täyden itsenäisyyden tammikuussa 2019.

Moskovan ja Konstantinopolin patriarkaattien suhteet ovat Ukrainan vuoksi käytännössä olleet poikki jo vuodesta 2018.

Venäjän kirkon ja Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin suhteet ovat tällä hetkellä jäätävät. Moskovan patriarkaatin edustajat ovat toistuvasti sivaltaneet viesteissään patriarkka Bartolomeosta.

”Ekumeenisen patriarkaatin asema poliittisesti epävakaa”

Tämän vuoden syyskuussa Kirill on väittänyt Bartolomeosta skismaattiseksi ja luonnehtinut täyden itsenäisyyden antamista Ukrainan kirkolle laittomaksi, epäkanoniseksi ja Konstantinopolin ekumeenisen patriarkan ”järjettömäksi tunkeutumiseksi Ukrainaan”.

Uusimmissa kommenteissaan Kirill arvioi myös, että ekumeenisen patriarkaatin toiminnassa keskeistä on poliittinen ulottuvuus, millä olisi Kirillin mukaan vahvaa vaikutusta Bartolomeoksen toimintaan. Ekumeenisen patriarkaatin asema on Kirillin mukaan aina ollut poliittisesti epävakaa ja Bysantin valtakunnan sortumisesta (1453) lähtien patriarkaatti on ollut jatkuvasti ei-ortodoksisen poliittisen vallan alla.

Kirill toteaa patriarkka Bartolomeoksen ”sovittaneen asemaansa Länsi-Euroopassa ja Yhdysvalloissa esiintyvään liberaaliin kontekstiin”. Kirill pitää lännen kirkkoja eräässä mielessä erityisen haavoittuvaisina ja tarkentaa, ettei ortodoksinen kirkko voi koskaan hyväksyä ajatusta samaa sukupuolta olevien avioliitoista.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkon media­säätiön palkinto Taavi Vartialle elokuvasta Pertsa ja Kilu – ”Teemoina ystävyys, luottamus ja välittäminen”
Seuraava artikkeliSuomen ortodoksisen kirkon uusi apulais­piispa on Valamon luostarin igumeeni, arkki­mandriitta Sergei

Ei näytettäviä viestejä