MTV3:n uutiset kysyi piispoilta kommenttia kirkon vihkimiskäytäntöihin uuden avioliittolain tulessa voimaan maaliskuussa 2017.
Sähköpostivastauksissaan piispat muistuttivat, että sukupuolineutraali avioliittolaki ei ole vielä muuttanut kirkon pappien juridista asemaa avioliiton vihkijöinä.
– Papin on toimittava kirkon olemassa olevan käsikirjan mukaan, ja siitä ilmenee, että avioliitto on kirkon kannan mukaan miehen ja naisen liitto. Siksi papin ei pidä ryhtyä vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja ilman oman kirkkonsa valtuutusta, sanoo muun muassa Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo.
Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen puolestaan toteaa, että tuomiokapituleilla ja hiippakunnilla ei ole toimivaltaa antaa kirkollisia toimituksia koskevia ohjeita, jotka poikkeaisivat kirkkojärjestyksestä tai kirkkokäsikirjasta. Papin on niin ollen noudatettava avioliittoon vihkimisen kaavaa, jossa osapuolina ovat sulhanen ja morsian eli mies ja nainen.
Piispat viittasivat myös kirkolliskokouksen tuoreeseen kantaan. Kirkolliskokouksen selvä enemmistö asettui tukemaan kirkon perinteistä kantaa, jonka mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen.
Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström sanoo, että jos ja kun kirkon linja muuttuu, sen on tapahduttava kirkon omista perusteluista käsin eikä perustua eduskunnan päätökseen.
– Tämä edellyttää perusteellista keskustelua ja selvitystyötä kirkon sisällä. Koska se tulee viemään oman aikansa, ymmärrän, että jotkut papit haluaisivat edetä nopeammin, mutta katson, että tässä asiassa ei pidä lähteä sooloilemaan.
Piispa Vikström sanoi MTV3:n Seitsemän uutisissa, että uskoo kirkolliskokoukseen pian tulevan aloitteen, joka käynnistää keskustelun kirkon vihkimiskäytäntöjen muuttamisesta.
– Yleensä tällaiset keskustelut vievät parikin vuotta
– Mutta mielestäni on tärkeää, että tämä keskustelu uskalletaan käydä. Mietitään, millä tavalla me olemme yhtäältä uskollisia omalle perinteellemme ja raamatulle, mutta toisaalta myöskin, että millä tavalla me kuuntelemme tämän päivän ihmisiä.
Helsingin piispa Irja Askola sanoi MTV3:n kyselyssä, että kirkossa kuten kaikissa työpaikoissa noudatetaan yhteisiä sääntöjä ja periaatteita.
– Toimintaympäristön muutokset saavat usein aikaan oman yhteisön sääntöjen uudelleenarviointia. Sääntöjen muuttaminen edellyttää aina yhteisöllisen päätösprosessin. Pidän tärkeänä, että opin ja lainsäädännön lisäksi keskustelumme ytimessä ovat myös ne ihmiset ja heidän läheisensä, joille avioliittolain muutos on juhlan aihe.
Kuva: Matti Karppinen
Lue myös:
Näin kirkko varautuu Suomessa avioliittolain muutokseen
Kirkkohallituksen asiantuntija avioliittolaista: ”Olemme kirkossa jännän äärellä”
Yle: Arkkipiispa Mäkinen ei innostu sooloilusta samaa sukupuolta olevien vihkimisessä
Björn Vikström: Norjan kirkon avioliittopäätöksellä ei suoria vaikutuksia Suomeen
Ilmoita asiavirheestä