Syyskuinen pyhäpäivä. Kultaisia lehtiä leijailee puista. Kouvolan Voikkaan kirkon kellot kutsuvat yhteiseen jumalanpalvelukseen. Tähän messuun on kutsuttu erityisesti muistisairaita ja heidän läheisiään.
Kutsuun on vastannut kolmisenkymmentä kirkkovierasta. Jokainen kohdataan heti ovella, vapaaehtoiset toivottavat tervetulleeksi. Moni on tullut saattajan kanssa, joku yksin.
Ystävä sä lapsien nousee selkäytimestä
Messussa on kiireetön ja levollinen tunnelma. Virsitaulu on täynnä kaikille tuttuja virsiä. Messun aluksi veisataan Ystävä sä lapsien. Virsikirja ei ole kovin monelle tarpeen, sanat nousevat mieleen kuin itsestään.
Pastori Minna Tanska johdattelee synnintunnustukseen. Ei tarvitse ottaa paineita siitä, osaako etsiä oikean kohdan virsikirjasta tai nousta seisomaan oikeassa kohdassa. Tässä messussa saa vain olla.
Liturgia on yksinkertainen, riisuttu. Vanhan Testamentin tekstejä ei tänään kuulla. Sen sijaan saarnastuolista luetaan selkoraamatusta kappale, joka yhdistelee Matteuksen, Markuksen ja Johanneksen tekstejä Jeesuksen jäähyväispuheesta. Päivän aihe on Jeesus antaa elämän.
Minna Tanska käyttää saarnansa havaintomateriaalina öylättiä kertoessaan, miten Jeesus kohtaa meidät pian ehtoollispöydässä. Moni pyyhkii silmiään, sana tulee lähelle kaikessa yksinkertaisuudessaan.
Ehtoollisen aikana kanttori Marianna Pellinen soittaa klarinetilla Maan korvessa kulkevi lapsosen tie -laulun. Joku ei jaksa polvistua alttarille, hänelle tuodaan ehtoollinen penkkiin. Joku vaeltaa kesken rukouksen eteen sytyttämään kynttilän lähetyskynttelikköön.
”Saarnan tiivistäminen viiteen minuuttiin on hyväksi joka papille”
Jumalanpalvelus ei kestä kolmea varttia kauempaa. Kirkkokahvien ja mustikkapiirakan äärellä käy iloinen puheensorina, moni on tullut myös tapaamaan tuttujaan.
Muisti-messua vietetään Kouvolassa nyt toista kertaa. Tarja Levonen Kouvolan seudun Muisti ry:stä kertoo, että muistiyhdistysten valtakunnallinen kattojärjestö Muistiliitto on yhdessä Kirkkohallituksen kanssa ohjeistanut seurakuntia viettämään Muisti-messua aina Muistiviikon ja 21.9. vietettävän Maailman Alzheimer-päivän aikoihin.
– Kun väestömme ikääntyy, myös muistisairaudet lisääntyvät. Nyt jo lähes 400 000 suomalaista kärsii jonkinasteisesta muistihäiriöstä, joten se alkaa olla jo kansantauti ja koskettaa välillisesti lähes jokaista meistä, Levonen kertoo.
Minna Tanska kehaisee Kirkkohallituksen jakamaa materiaalia Muisti-messujen suunnittelun avuksi.
– On eduksi, jos messussa ei ole montaa puhujaa. Saarnan tiivistäminen viiteen minuuttiin on hyväksi jokaiselle papille! Rovastikunnan sisällä kannattaa tehdä yhteistyötä ja vastuuta voi ketjuttaa siten, että edellisen messun työntekijä on apuna suunnittelemassa seuraavaa, Tanska sanoo.
Kahvipöydässä kehutaan saarnan lyhyyttä ja selkeyttä. – Laita sinne, että oli ihanaa veisata tuttuja virsiä, huikkaa naapuripöydän rouvakaksikko.
Muisti-messu on hyvä kokemus myös muille kuin muistisairaille. Jatkoa on luvassa ensi vuonna niin Kouvolassa kuin muuallakin.
Kuva: Joona Raudaskoski. Ikäihmisille jo lapsuudesta tuttu enkeli-taulu on hyvä havaintoväline muistimessun saarnassa.
Ilmoita asiavirheestä