Perulainen teologi Gustavo Gutiérrez Merino Díaz kuoli 22.10.2024 Limassa 96-vuotiaana. Hän oli yksi latinalaisamerikkalaisen vapautuksen teologian keskeisimmistä vaikuttajista.
Vapautuksen teologia syntyi eri puolilla maailmaa 1960–1970-luvuilla, mutta sen tunnetuin muoto on juuri Latinalaisen Amerikan köyhyyden ja sotilasdiktatuurien kontekstissa syntynyt liike. Kyse oli sekä katolisen kirkon ruohonjuuritason muutoksesta, jossa papit, nunnat ja maallikot alkoivat työskennellä köyhien parissa, että akateemisesta ilmiöstä.
Gutiérrez julkaisi vuonna 1971 klassikoksi nousseen teoksensa Teología de la liberación. Perspectivas. Kirjan punainen lanka on kristillisen pelastuskäsityksen ja inhimillisen, yhteiskunnallisen vapautuksen suhde.
Gutiérrez opiskeli Perussa lääketiedettä ja kirjallisuutta ennen siirtymistään Leuvenin yliopistoon Belgiaan, jossa hän suoritti teologian opintonsa väitöskirjaan saakka. Monet merkittävät eurooppalaiset 1900-luvun teologit ja filosofit vaikuttivat hänen ajatteluunsa, mutta paluu Peruun pappina sai hänet pohtimaan kristinuskon merkitystä köyhyyden ja väkivallan runtelemassa Latinalaisessa Amerikassa.
Hän työskenteli pappina Liman köyhien keskuudessa ja perusti vuonna 1974 Bartolomé de las Casas -instituutin, joka on julkaissut monia hänen teoksiaan. Bartolomé de las Casas oli 1600-luvulla vaikuttanut espanjalaissyntyinen dominikaanipiispa, joka haastoi maanmiestensä toimia Amerikan valloituksessa. Gutiérrez on kirjoittanut hänestä kokonaisen kirjan ja liittyi itsekin liittyi dominikaanisääntökuntaan vanhemmalla iällään.
Gutiérrez työskenteli Perussa, mutta vieraili säännöllisesti katolisessa Notre Damen yliopistossa Yhdysvalloissa. Hänen vaikutuksensa vapautuksen teologian syntyyn ja kehitykseen sekä Latinalaisen Amerikan katoliseen kirkkoon on ollut korvaamaton. Vapautuksen teologia joutui 1980-luvulla kirkon johdon kritiikin kohteeksi. Vasta nykyisen paavi Franciscuksen aikana myös Vatikaanissa on tunnustettu niin Gutiérrezin ajattelun kuin koko vapautuksen teologian myönteinen anti kirkolle.
Gutiérrezin vaikutus on maailmanlaajuinen. Hänen teoksiaan on käännetty monille kielille. Vapautuksen teologia on vaikuttanut kaikkiin kristillisiin kirkkoihin ja nykyteologiaan globaalin etelän köyhien kristittyjen äänenä, joka haastaa yhteiskunnan ja kirkon valtaapitävät. Gutiérrez oli syvästi hengellinen, kristinuskon perinteeseen ja katoliseen kirkkoon sitoutunut teologi, joka kysyi mitä merkitystä kristinuskolla on vuosisataisen väkivallan ja köyhyyden keskellä eläville ihmisille.
Elina Vuola, professori
Ilmoita asiavirheestä