Mukulamessun täytti kynttilänpäivänä (3.2.) 20 vuotta. Messu on lasten jumalanpalvelus, joka rakennetaan vastaamaan lasten tarpeita. Juhlamessua vietettiin viime sunnuntaina Pyhän Annan lastenkirkossa Vantaalla. Myös Valtosten perhekunta (kuvassa) oli paikalla.
Mukulamessun suunnittelussa alusta asti mukana ollut kirjailija Anna-Mari Kaskinen kertoo blogissaan, että lapsilla oli messua koskien yksi toive ylitse muiden: Jospa kirkossa ei tarvitsisi koko ajan istua aloillaan.
Reilu 20 vuotta sitten Hakunilan seurakunnan lapsityönohjaaja Liisa Pietilä kokosi ryhmän suunnittelemaan messua lapsille.
– Ryhmä halusi luoda jumalanpalveluksen, joka tuntuisi kotoisalta myös niille lapsiperheille, jotka eivät olleet tottuneita käymään kirkossa. Mukulamessussa halutaan tarjota erilaisille perhekunnille lämmintä yhteisöllisyyden tuntua. Messussa lapset ovat keskiössä, Pietilä kertoo .
Mukulamessussa kuljetaan ja vaelletaan kirkossa. Liisa Pietilä näkee, että kirkko voi olla paikka, jossa voi aistia kaikilla aisteilla.
– Lasten rytmi otetaan huomioon. Ei tarvitse hävetä jos lähtee messun aikana liikkeelle tai haluaa kokeilla ja kosketella kirkossa olevia lukuisia symboleita, vaan siihen kannustetaan.
Mukulamessu valmistellaan yhdessä lasten kanssa. Messun aikana esimerkiksi piirretään, lauletaan, käydään rukousmajoissa, käytetään rukouskiviä ja pötkötellään rukoushelmityynyillä.
– Haluamme lapset keskiöön. Jokainen saa itse osallistua ja kokea. Kirkko on paikka kaikille tunteille, Liisa Pietilä sanoo.
Mukulamessu on tuttu kaikkialla Suomessa. Sitä on vietetty myös ulkomailla, ainakin Saksassa, Ruotsissa, Ranskassa, Australiassa ja Yhdysvalloissa.
(Kuva: Liisa Pietilä)
Lue Anna-Mari Kaskisen blogikirjoitus Mukulamessusta
Ilmoita asiavirheestä