Suurta kohua herättäneet, varhaiskristillisiksi väitetyt metallilevyt ovat paljastuneet alkuperältään moderneiksi väärennöksiksi. Oxfordin yliopistossa työskentelevä antiikintutkija Peter Thonemann on tunnistanut jo lokakuussa samaan levyjen kokoelmaan kuuluvan ja täsmälleen samalla tavoin koristellun kuparilevyn epäaidoksi. Thonemannin havainnosta kertoo blogissaan St. Andrewsin yliopiston juutalaisuuden tutkimuksen professori James R. Davila.
Thonemann oli saanut kreikankielisellä kirjoituksella varustetun kuparilevyn kuvan analysoitavaksi tutkija David Elkingtonilta, joka halusi tietää mitä levyssä lukee. Thonemann havaitsi levyn tekstin Ammanin arkeologisessa museossa olevan hautakirjoituksen katkelmaksi, jonka oli kopioinut kreikkaa osaamaton henkilö. Thonemannin mukaan katkelma ei sellaisenaan tarkoita mitään, eikä kopioija ole muun muassa erottanut kreikan alfa ja lambda –kirjaimia toisistaan. Jordanian pääkaupungissa Ammanissa oleva hautakirjoitus on julkaistu ensi kerran jo vuonna 1958.
Uuden testamentin eksegetiikan professori Ismo Dunderberg ihmettelee miksi David Elkington toi metallilevyt julkisuuteen, vaikka hänelle oli aiemmin osoitettu, että samanlaista materiaalia oleva kuparilevy oli väärennös. Dunderbergin mukaan Elkington on ennenkin esittänyt epäilyttäviä väitteitä.
– David Elkington on aiemmissa kirjoissaan kehitellyt lennokkaita teorioita siitä, kuinka maaperän energiavärähtelyt selittävät inhimillistä kulttuuria, erityisesti uskonnollisten tilojen akustisia ratkaisuja ja uskonnollisissa traditioissa esiintyvien nimien alkuperää, Dunderberg sanoo.
Metallilevyjä on pitänyt vakavasti otettavana löytönä muun muassa BBC ja uutistoimisto AP.
James R. Davilan blogi on luettavissa täällä.
Lue myös: Professori:
Uutinen kristinuskoa mullistavasta löydöstä höpöhöpöä