Jumala loi linnut. Suuret ja pienet, värikkäät ja yksiväriset.
Sitten Jumala antoi linnuille kyvyn rakentaa pesiä ja munia sinne.
Linnut järjestivät keväällä äänekkäät ja näyttävät kosiomenot, joiden päätteeksi ne ryhtyivät pesäntekopuuhiin. Pian pesissä oli munia. Suuria ja pieniä, värikkäitä ja yksivärisiä.
Enkelit puhuivat keskenään:
– Jumala juksaa lintuja laittamalla kiviä niiden pesiin.
Mutta muutaman viikon kuluttua enkelit hämmästyivät suuresti nähdessään kivistä kuoriutuvan pieniä linnunpoikasia.
– Ihme, huudahtivat enkelit.
– Kummallista, sanoivat enkelit.
– Jännittävää, kuiskivat enkelit.
Jumala kuunteli huvittuneena enkeleiden puheita ja sanoi viimein:
– Muna näyttää kuolleelta, mutta sen sisällä asuu uusi elämä.
Muna on vanha ja vahva kristillinen symboli. Kylmä ja eloton munankuori kätkee sisäänsä uuden elämän. Munan on ajateltu symboloivan myös hautaa ja ylösnousemusta.
Punainen, ylösnousemuksen ja rakkauden väri, on perinteinen pääsiäismunan väri. Toisaalta valkoinen munan kuori on nähty viittaukseksi valkoiseksi kalkittuun hautaan. Keltuainen taas on auringon ja kevään väri.
Muna on vanha symboli myös muissa uskonnoissa. Maailmanmuna tunnetaan muun muassa egyptiläisten, kiinalaisten ja inkojen taruissa. Kotoisessa Kalevalassa maailman kerrotaan syntyneen sotkan munasta. Muna on ikuisen elämän, mutta myös hedelmällisyyden vertauskuva.
Kristillisessä tulkinnassa muna on nähty myös Raamatun symbolina. Tällöin ulkokuori on Vanha testamentti ja uskon varsinainen ydin on sisus eli Uusi testamentti.
Kristillinen legenda pääsiäismunan synnystä kertoo, että Maria Magdalena matkusti Roomaan tapaamaan keisari Tiberiusta kertoakseen hänelle ylösnousseesta Kristuksesta.
Maria Magdalenan onnistuikin päästä Tiberiuksen puheille. Tämä kuunteli mitä vieraalla oli sanottavanaan, mutta totesi sitten:
– Ylösnousemus on yhtä mahdotonta kuin että tuossa pöydällä oleva kananmuna muuttuisi punaiseksi.
Samassa muna muuttui läsnäolijoiden silmien edessä punaiseksi.
Siitä tuli ensimmäinen pääsiäismuna.
Pääsiäismunien maalaaminen kertoo paitsi munan merkityksestä symbolina, myös ihmisten halusta koristella tärkeitä tai kauniita esineitä. Munan muodossa on myös jotain täydellistä – ja hämmentävää, salaperäistä.
Jokainen pääsiäismuna, lasten suklaamunakin, kertoo uuden elämän sanomaa.
Juttu on julkaistu aikaisemmin Kotimaa-lehdessä.
Ilmoita asiavirheestä