Kansan Raamattuseuran Naisia kaivolla -illat kokoavat Turussa naisia musiikin, evankeliumin ja rukouksen ääreen. Maaliskuun illassa kuultiin musiikin parantavasta vaikutuksesta ja Crescendo-järjestön työstä.
Turun Naisia kaivolla -illat alkoivat vuonna 2010. Iltojen nimi saatiin Maija Nymanin Lohjan Vivamossa pitämistä Naisia kaivolla -illoista. Kaikkea ei kuitenkaan haluttu kopioida Vivamosta suoraan, vaan Turun illoista haluttiin tehdä omannäköisiä.
– Otimme Vivamon illoista sen, minkä koimme hyväksi. Alusta saakka meille oli kuitenkin selvää, että musiikki on keskeinen osa Turun iltoja, kertoo Kristiina Laakso.
Illoissa on usein ollut ammattimuusikoita soittamassa. Etenkin klassista musiikkia on ollut paljon ja sitä on kehuttu palautteessa. Naiset myös laulavat mielellään yhteislauluja.
Kolme kertaa lukukaudessa järjestettävissä illoissa käy keskimäärin 80 naista. Enimmillään naisia oli viime syksynä 140.
Illoissa keneltäkään ei vaadita mitään
Illat ovat Kansan Raamattuseuran toimintaa ja ne toteutetaan yhteistyössä Turun Mikaelinseurakunnan kanssa. Samannimisiä naisten iltoja on järjestetty myös muissa kaupungeissa.
– Haluamme, että ilta on kuin matalan kynnyksen olohuone, jonne naisten on helppo tulla. Iltaan voi tulla missä elämäntilanteessa tahansa. Haluamme, että ihmisillä on hyvä olla eikä heiltä vaadita mitään. Illoissa evankeliumi tulee ihmisiä lämpimästi vastaan, kertoo Marja Kalajoki.
– Tarkoituksena on, että iltoihin voi kutsua myös ihmisiä, jotka eivät vielä tunne Jeesusta, kertoo Laakso.
Järjestäjät haluavat, että kaikki voivat kokea itsensä kutsutuiksi. Illat toteutetaan rennolla otteella, joten pienet virheet eivät haittaa.
Jumalan lupausten ääreen
Kuuden naisen vapaaehtoinen järjestelytiimi suunnittelee iltojen sisällön. Naiseus ei yksin riitä iltojen teemaksi, vaan järjestäjien mukaan olennaista on Jumalan sanan ja lupausten äärellä oleminen.
– Onnistumisen kannalta on tärkeää, että tiimillä on yhteinen näky toiminnasta, kertoo Kalajoki.
Kristiina Laakso ja Outi Timonen kertovat, että puhujia ja teemoja mietitään hyvissä ajoin. Puhujalle annetaan aihepiiri, jonka pohjalta hän voi varsin vapaasti muotoilla puheensa.
Jokaisessa illassa on myös rukousta. Pöydissä on esirukouslappuja, jotka kerätään illan lopussa ja joiden puolesta rukoillaan yhdessä. Esirukouspyyntöjä tulee paljon elämän eri alueilta, joten rukousmahdollisuudelle on selvästi tarvetta.
Musiikki tuo turvaa muistisairaille
Turussa ohjelmaan kuuluu myös pieni puheenvuoro, jossa yksi illan osallistuja kertoo häntä koskettaneesta Raamatun kohdasta. Maaliskuun Naisia kaivolla -illassa Aino Vesti puhui siitä, miten kristittynä voi kohdata turvapaikanhakijoita.
Illan pääpuhujana oli Airi Rink Sveitsistä. Rink johtaa kansainvälistä Crescendo-järjestöä yhdessä miehensä Beat Rinkin kanssa.
Järjestö pyrkii välittämään evankeliumia musiikin avulla sekä tekee työtä kristittyjen klassisen ja jazz-musiikin soittajien parissa.
Rink puhui illassa musiikin hoitavasta vaikutuksesta. Musiikilla saadaan yhteys tunteisiin ja voidaan luoda esimerkiksi muistisairaille turvallinen olo. Hän kertoi myös Crescendon työstä Ruandan musiikkikoulussa. Musiikinopetus on auttanut siellä kansanmurhan traumoista selviämisessä.
– Musiikin opetus on parantanut orpojen lasten itsetuntoa ja antanut heille tavan käsitellä tunteitaan.
Työssä tärkeintä on antaa traumatisoituneille ääni ja kanava, jonka kautta paraneminen voi alkaa, Rink sanoi. Ruandan lisäksi Rink kertoi järjestön työstä Afganistanissa ja Kiinassa.
Aihe tuntui kiinnostavan kuuntelijoita ja Pauliina Hausteinin sellon soitto todisti, että musiikilla on vahva yhteys tunteisiin.
Kahvia ja taidetta
Ilta päättyi kahviin ja teehen sekä pieneen syötävään. Kahvin äärellä sai vielä jutella illan aiheesta.
Naisia kaivolla -illoissa myydään maksullisia kahvikortteja, joilla pyritään kattamaan iltojen kulut. Välillä järjestetään arpajaisia, joilla tasapainotetaan taloutta.
Outi Timonen on kirjoittanut jokaiseen kahvikorttiin Raamatun lauseen, joten illasta jää jotain myös mukaan. Kahvituksesta on huolehtinut jo usean vuoden ajan Crema Catering.
Turussa on järjestetty kaksi kertaa myös pidempi Naisia kaivolla -päivä. Tällöin aiheelle on annettu enemmän aikaa, ohjelmassa on ollut ruokailu ja puhujia on ollut useita. Koko päivän tapahtumat ovat kuitenkin työläitä järjestää, joten uusia naisten päiviä ei ole nyt suunnitteilla.
Järjestelytiimissä halutaan panostaa iltojen laadukkaaseen ja vaihtelevaan ohjelmaan.
– Meillä on ollut muutama taidepainotteinen ilta, joissa on ollut kuvataiteita ja tanssia. Kerran ohjelmassa oli heprealaisia tansseja, jolloin koko porukka kutsuttiin yhteiseen liikkeeseen, kertoo Timonen.
Kävijöiltä saadun palautteen mukaan illat ovat odotettuja, ja ne ovat vakiinnuttaneet asemansa Turussa. Suunnittelutiimi haluaa kuitenkin kokeilla uusia asioita ja välttää urautumista. Tavoitteena on pitää illat kiinnostavina ja saada mukaan kaikenikäisiä naisia.
Kuva: Saara Paatero. Crescendo-järjestön johtaja Airi Rink kertoi Turussa, miten musiikkikoulu auttaa Ruandassa kansanmurhan traumatisoimia orpolapsia käsittelemään tunteitaan.
Ilmoita asiavirheestä