Hope for Europe II -kongressissa Budapestissä. Alle joka viides Euroopan muslimi tuntee henkilökohtaisesti jonkun kristityn.
Kongressissa pohdittiin Euroopan arvoja, lähetystyötä ja evankelioimista. Tapahtuma oli yhteiskristillinen ja ekumeeninen. Siinä oli noin 600 osallistujaa 40 eri maasta, myös Euroopan ulkopuolelta. Suomalaisia oli mukana kymmenkunta. Mukana oli kirkkohallituksen lähetystyön keskuksen edustajana lähetysteologi Timo Vasko. Vaskon mukaan verkosto ei käännytä ketään, sillä koko termi ei ole edes kristillisen ajattelun mukaista. Verkoston tavoite on kehittää dialogia, vuorovaikutusta, ja pitää esillä kristillistä evankeliumia rakkauden ja palvelun näkökulmasta muslimien keskuudessa. Se mikä vaikutus tällä on, jää korkeimman käteen.
– Tämä on Raamatun lähetyskäskyn mukaista toimintaa. Jos evankeliumia ei olisi pidetty esillä, ei se olisi koskaan rantautunut Suomeenkaan, Vasko sanoo.
Vasko on myös Helsingin yliopiston lähetystieteen ja dogmatiikan dosentti.
Tapahtuma oli jatkoa vuonna 2002 järjestetylle Hope for Europe I kongressille. Vasko toteaa, että tutkimusten mukaan vain 18,5 prosenttia Euroopan muslimeista tuntee henkilökohtaisesti jonkun kristityn. Tämä kertoo siitä, että uskontoryhmät eivät tiedä toisistaan paljoakaan. Luku on Vaskosta huolestuttavan pieni.
Kristittyjen ja muslimien vuorovaikutuksen lisääminen vieraanvaraisuuden ja rakkauden hengessä on Vaskosta välttämätöntä, sillä se purkaa epäluuloja, jotka voivat olla konfliktien lähde. Verkosto etsii yhtenäisiä toimintatapoja ja kääntää materiaaleja kieliltä toiselle. Sähköinen palvelu on yksi toiminnan kulmakivistä.
Muslimien määrä kasvaa prosenttiyksiköllä vuosikymmenessä
– Jo nyt Euroopan eri maissa on lukuisia lähetystyötä tekeviä toimijoita muslimien keskuudessa. He jatkavat toimintaansa edelleen, mutta tarkoitus on yhdistää voimavaroja ja jakaa kokemuksia. Ajatus on myös, että koska muslimit elävät Euroopassa, kristittyjen ei tarvitse matkustaa minnekään tavoittaakseen heitä, Vasko toteaa.
Muslimien määrä Euroopan väestöstä on tällä hetkellä noin kuusi prosenttia ja se kasvaa prosenttiyksiköllä vuosikymmenessä. Kasvu johtuu maahanmuutosta ja syntyvyydestä, ei niinkään kääntymisestä muslimiksi, Vasko toteaa. Esimerkiksi Lähi-idästä muuttavista kuitenkin vain 10 prosenttia on ollut muslimeja, valtaosa muuttajista on kristittyjä. Eurooppaan tulee myös muslimitaustaisia kristittyjä.
Suomessa arvioidaan muslimeja olevan tällä hetkellä noin 40 000. Heistä 85 prosenttia ei kuulu mihinkään muslimien organisaatioon tai yhdistykseen.
Kongressia johti Jeff Fountain, joka on Youth With a Mission (YWAM) eli missionuorten Euroopan aluejohtaja. Hope of Europe järjestettiin yhteistyössä Euroopan evankelisen liiton (European Evancelical Alliance) ja Euroopan evankelisen lähetysliiton (European Evancelical Missionary Alliance) kanssa. Verkoston sijoituspaikoiksi harkittiin näitä yhteisöjä, myös muut vaihtoehdot tulevat kyseeseen.
– Verkosto on itsenäinen toimija, jolle etsitään nyt suuntaa ja toimintatapoja. Se voi liittyä jonkin jo toimivan lähetystyön organisaation alle tai pysyä itsenäisenä toimijana, Vasko sanoo.
Ilmoita asiavirheestä