Luterilainen rippileirikäytäntö on kannustanut myös muita kristillisiä kirkkoja järjestämään samantyyppistä nuorten toimintaa. Nuorten kesäleirejä järjestävät muun muassa katolilaiset ja ortodoksit vaikka teini-ikäisten rippikoulu ei kuulu kumpaankaan perinteeseen.
– Rippileirityyppisten leirien perinne on nuori Katolisessa kirkossa. Viime kesänä Turun Pyhän Birgitan ja autuaan Hemmingin seurakunta järjesti ensimmäisen kesäleirin. Tänä vuonna myös helsinkiläiset järjestivät omansa, sillä turkulaisten leiri paisui liian suureksi, sanoo katekeettisen keskuksen johtaja Riitta Laukama.
Katolisen kirkon vahvistuksen sakramenttia edeltää opetus, jota annetaan pitkin vuotta seurakunnissa. Kirkolliseen avioliittoon vihitään vain vahvistuksen sakramentin saaneet katolilaiset. Aikaisemmin Suomessa sakramentti annettiin ala-asteen päätteeksi, mutta nykyisin on siirrytty luterilaiseen käytäntöön. Sakramentti jaetaan yleensä 8-9-luokkalaisille.
Ortodoksinen kirkko järjestää kripari-leirejä, joilla käy noin 90 prosenttia 15-vuotiaiden ikäluokasta. Malli viikon mittaisiin leireihin on otettu luterilaisilta. Muissa ortodoksisissa maissa leirejä ei järjestetä.
– Moporahat pitää saada, leirillä ei ole meille samaa funktiota kuin luterilaisille. Kriparileiri on vapaaehtoinen, eikä tietopainotteinen. Mirhalla voitelun sakramentti annetaan kasteen jälkeen, sanoo kasvatusasiain koordinaattori Sirpa Okulov ortodoksisesta kirkosta.
Helluntaiherätys järjestää rippileiriä vastaavan seurakuntaleirin noin 15-vuotiaille. Siellä käydään läpi kristinopin perusteita.
– Helluntaiseurakuntaan liitytään kasteen ja henkilökohtaisen uskontunnustuksen kautta. Monilla on jo odotuksena, että leirin päätteeksi käydään kasteella, sanoo Suomen helluntaikirkon tiedottaja, pastori Esko Matikainen.
Ilmoita asiavirheestä